Dat doe je dan

Auteur: The Minic

Als beginnende speler ergens in de vijfde handelsperiode werd ik na ongewenst handelen door de toenmalige Overheid uit de Federatie verbannen. Na de terugkomst enkele periodes later heb ik me altijd netjes op het rechte pad begeven – min of meer. Die jarenlange inzet werd uiteindelijk beloond met de positie als Overheid, heden ten dage beter bekend als Federal. Ruim twee jaar heb ik het voorrecht gehad om als Federal Coordinator het spel te ondersteunen en de inwoners prettige handelsperiodes te gunnen. Volgens sommigen zal dit goed gelukt zijn, en volgens anderen zal ik daarin jammerlijk gefaald hebben.

Mijn vertrek een paar maanden geleden is niet vrijwillig geweest. Een enkeling heeft dit mogelijk al eens gehoord, maar ik verwacht dat het gros het achterliggende verhaal niet kent. Zonder in details te treden, is mijn ontslag het gevolg geweest van een uitermate onhandig handelen van mezelf. Een korte situatieschets: voorafgaand aan de handelsperiode van mijn ontslag handelde een club spelers weer eens op de grens van het toelaatbare, en was de samenwerking overduidelijk weer gericht op winst van één handelaar. Anders was deze keer dat alles werd besproken in een privéclub binnen de Federatie, waartoe ik als Federal toegang had. De precieze werkwijze en methoden voor de winst van die ene handelaar werden er besproken, toegepast en geanalyseerd. Overleg met de andere Federals leverde zoals gewoonlijk niets op: als grootindustrieën (de beide andere Federals waren Super Captain of Industry) zagen zij waarschijnlijk hun eigen methoden terug en paste het volgens hen daarom goed binnen de Federatie.

Ikzelf was toch echt een andere mening toegedaan, maar uiteindelijk zouden het eigenlijk de inwoners van de Federatie zelf moeten zijn die zich uitspreken over dergelijke handelspraktijken. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken, een log gemaakt van de club aan het einde van de handelsperiode, en deze log via een niet-inwoner van de Federatie naar Rednax toegezonden. Ik wist van het bestaan van een uitgebreide database met clublogs van Rednax en dit leek me een uitstekende toevoeging. Doordat ik de log niet zelf zou verzenden, dacht ik ook dat ik niet getraceerd kon worden.

Helaas bleek het tegendeel waar te zijn. Als iemand die weinig tot geen verstand heeft van programmeren en techniek, en als iemand die al te lang Federal was, had ik niet door dat de log vol zat met signalen dat het van een Federal moest komen: de log toonde duidelijk dat berichten verwijderd konden worden, permanent gemaakt konden worden, dat de hoeveelheid tekens van een post bijna ongelimiteerd was en bovenal stond de kleurcode gewoon in het berichtenveld, welke licht afwijkt van de andere Federals. Er kon kortom eigenlijk maar één iemand zijn die de log had gemaakt. Toen de andere Federals me vroegen wat hiervoor een gepaste sanctie zou zijn, was er eigenlijk maar één antwoord mogelijk: ontslag. Diezelfde avond was ik al mijn taken en bevoegdheden kwijt.

Na dit voorval ben ik een aantal maanden niet in de Federatie geweest. Precies voorafgaand aan mijn ontslag begon mijn afstudeerstage, en ondertussen ben ik afgestudeerd belastingadviseur. Dat ik in die tijd geen Federal meer was, heeft zeer zeker bijgedragen aan dat resultaat, want het is een verschrikkelijk drukke tijd geweest. Het heeft me ook de tijd gegeven om na te denken over het voorval. Zou ik het weer doen? Zou ik het anders doen? Kan ik mezelf ooit nog in de Federatie vertonen?

Na mijn ontslag zijn er nog een aantal andere voorvallen geweest, die in mijn ogen wel onterecht zijn geweest. Dat heeft de relatie toen alsnog op scherp gezet. Desondanks geloof ik niet dat de toenmalige Federals me op de dag van vandaag nog kwalijk nemen dat ik heb gedaan wat ik dacht dat gedaan moest worden. Ik zou het ook weer doen, en misschien niet eens anders, want het is goed om de consequenties van je daden te dragen. Ik neem mijn ontslag in ieder geval niemand kwalijk.

Uiteraard kijk ik ook graag vooruit. Ik ben benieuwd hoe het is om weer te handelen, om weer als speler tussen de spelers te staan, om de politieke spelletjes te kunnen beïnvloeden en van commentaar te kunnen voorzien. Het doet me deugd dat Financiën de ooit door mij ontwikkelde budgetverdelingsmethode gebruikt. Het is jammer dat de High Council en de Federal Union nog steeds niet functioneren zoals ik het voor ogen had. Gelukkig kan ik daar nu zelf proberen verandering in te brengen.

Fijn is het ook om weer te worstelen met goederen, winkels, grondstoffen en export. Het duurde nog geen kwartier voordat ik geen geld meer had, en ook geen winkel, en ook geen magazijnruimte, en niets meer kon exporteren. Hopelijk kan ik jullie in de volgende editie meer goed nieuws brengen.

Mocht je als lezer nog een verzoek aan me hebben om ergens op terug te blikken of om eens over te vertellen: schroom niet die vragen mijn kant te doen opkomen, ik wil ze graag voor jullie meenemen en beantwoorden.