Hoe de Federatie de Federatie niet meer is

Auteur:Rednax

Cyberië
Cyberië heeft in haar geschiedenis vele veranderingen gekend. Van direct verkozen President tot dictatuur, Cyberië heeft het allemaal gezien. Aan de basis van al deze veranderingen stond altijd een gedreven en enthousiaste groep/persoon met als drijfveer Cyberië beter te maken (al dan niet voor zichzelf). Echter als we kijken naar de afgelopen handelsperiodes is de laatste echte wijziging het invoeren en afschaffen van het RvO, met ook daarvoor een enorm lange periode zonder wijzigingen.  Het kabinet (veelal bestaande uit LJE, ND en/of SC) heeft de afgelopen tijd weinig gebracht behalve een saai en rustig doorsudderend Cyberië. Het parlement (vaak met KHP als oppositie) daarentegen heeft voornamelijk voor irritatie en argwaan gezorgd. Van een grote machtige democratie is Cyberië afgegleden naar een klein zeurend kindje; Cyberië is Cyberië niet meer.

Digitalië
Als enige wapen producerend land heeft het lang respect weten af te dwingen bij de andere landen. Met aan het hoofd meestal een almachtige Koning welke zijn volgelingen voor ging in de strijd, zowel in eigen land als in het buitenland. Een land waar niet de mond, maar de portemonnee en de kogels telden. Tegenwoordig is Digitalië echter vergeven van de regeltjes en is het bijna democratischer dan Cyberië. Niet meer de kogels of de vrienden tellen, maar het billenlikken en slijmen brengt je op de “hoge” posities. Van gevaarlijke angstaanjagende Monarchie is Digitalië afgegleden naar een huilend en dreigend schoothondje; Digitalië is Digitalië niet meer.

Virtua
Lange tijd het jongste en minst ervaren land, hierdoor kende Virtua vaak problemen met relschoppers. Handelsperiode na handelsperiode werd er gediscussieerd en verbeterd, iedere periode leerde Virtua wel iets nieuws. Ook op handelsgebied had Virtua vaak problemen om mee te komen met de andere landen. Sinds enige tijd echter is het Virtuaanse wetboek “af” en is de aandacht verschoven naar de handel. Een onderdeel waarin Virtua na al die tijd nog niet echt grip op lijkt te hebben. Van een leergierig en zichzelf snel ontwikkelend land is Virtua afgegleden naar een zeurende ontevreden bejaarde; Virtua is Virtua niet meer.

Ibisha
Als jongste land zou je zeggen dat Ibisha nog niet echt de tijd heeft gehad om zijn eigen identiteit te ontwikkelen. Niets is echter minder waar, al direct bij de “overname” door de Spaanstalige bevolking heeft The Socialist het land een eigen identiteit gegeven. Een land geleid door een “democratisch” gekozen president welke alle macht bezit, bijgestaan door enkele “ervaren” vertrouwelingen en “gevolgd” door de rest. Tegenwoordig is er een verschuiving zichtbaar waarbij het volk een eigen stem krijgt, de president zijn ivoren toren afbreekt en steeds meer verantwoordelijkheden naar zijn burgers verschuift. Van een autoritaire eensgezinde staat is Ibisha afgegleden naar een schizofreen opzoek naar zijn ik; Ibisha is Ibisha niet meer.

De Federatie
Een groot en levend ecosysteem waarbinnen de landen als organismen groeien en krimpen. Van Internationale Akkoorden tot oorlogen en alles daartussen, de Federatie heeft het gezien. Iedere handelsperiode weer veranderen de relaties tussen de landen en iedere handelsperiode weer worden afspraken op de proef gesteld. Woorden werden in de regel gevolgd door daden, de organismen concurreerden met elkaar en namen elkaars territoria in. Sinds enige tijd echter worden woorden gevolgd door nog meer woorden en is het een taboe om elkaars territoria binnen te dringen. Ieder doet zijn eigen ding op zijn eigen eilandje in zijn eigen tempo op zijn eigen moment. Interactie met de andere landen wordt beperkt tot het absolute minimum. Van een florerend ecosysteem is de Federatie afgegleden tot in een ijstijd waarin alles blijft zoals het is en waarin vooruitgang onmogelijk is; de Federatie is de Federatie niet meer.
Zoals bekend zal uiteindelijk iedere ijstijd eindigen waardoor er weer vooruitgang mogelijk is. Het is alleen de vraag of het wenselijk is deze ijstijd zijn eigen einde te laten vinden of dat het beter is de Federatie een handje te helpen…