Gebrekkige staatsfinanciën en de veranderingen

Auteur:Naamloze

In het voorstel dat ik vorige week schreef in deze krant betreffende de Federal Union en de International Law had ik weinig rekening gehouden met het nieuwe veilen. In gesprek met Viraxje, president van Virtua, vertelde hij mij dat hij veranderingen op het staatsbudget (de staat krijgt alleen geld van kavels, kavelbelasting en boetes) niet zag zitten met het huidige financiële klimaat in zijn land. Ik deel zijn zorgen over Virtua, maar blijf nog pal achter het idee van een kleinere bron van inkomsten staan.

Om te beginnen zullen we eerst Digitalië en Cyberië ontleden, dit zijn relatief financieel gezonde landen. Dit komt door dat ze weinig grondstoffen importeren, veel met elkaar handelen, het ervaren en volgroeide economieën zijn die zo nu en dan ook hun problemen hebben. Maar er is zelfs bij de veranderingen in het budget weinig waar zij zich zorgen over hoeven te maken. Dit ondanks dat Cyberië de duurste overheid heeft en Digitalië het meeste letselschade heeft, zullen zij met de beperkte inkomsten 360K (K staat voor 1.000 I-Shell) en 60K overhouden, tegenover een 550k en 220k die ze nu in kas (gemeentes +staat) hebben. Dit zijn nog enorme bedragen die best wat lager kunnen, zeker Cyberië is financieel een goed vetgemest varken, misschien dat hardere veilingen daar zin hebben.

Betreffende Ibisha is het wat meer schrijnend, waar ze nu 36k hebben zouden ze bij het nieuwe dan ongeveer -110k als budget hebben, maar los van het veilen wat misschien aangepast zou moeten worden naar  de Nlz Index, hebben Ibishanen last van hun uit de eigen voegen gegroeide economie. Hun kavels leveren veel meer op waardoor je minder kavels verkoopt om het zelfde aantal producten te maken in andere landen, daarnaast halen ze veel grondstoffen uit het buitenland, tevens geld wat niet in de eigen kas verdwijnt. Ibisha moet of duurdere kavels krijgen of minder grondstoffen, grondstoffen uit het buitenland halen is en blijft altijd een gevaar voor de eigen staatsfinanciën, maar Ibisha kan ook nog genoeg grondstoffen putten uit eigen minder rendabele kavels. Tevens kost bij de voorgestelde inkomsten hun enorme aantal officiers ook voor 18k mee, iets wat ze makkelijk kunnen terug brengen naar 6k. Dat Ibisha een ongezonde staat is, betekent niet dat we moeten vasthouden aan onze oude financiën, Ibisha zal eerder moeten om leren gaan met hun geld, wat ze trouwens prachtig deden door hun werknemers geen geld te betalen.

Virtua is en blijft in dit vlak een zwakte voor mij. Waar ze in de huidige begroting 200k hebben zouden ze in mijn voorstel nog maar slechts 1,5k budget hebben, Virtua is het land dat even veel subsidie als kosten voor de overheid heeft, beiden rond de 25k, waarbij bij andere landen dat makkelijk dubbel is. Hier zie je de inactiviteit van Virtua maar weer eens. En in tegenstelling tot Ibisha is geen van de financiële rompslomp hun probleem. Enkel een beperkte veilingsnelheid kan hun momenteel helpen. Toch geloof ik wel in Virtua, recruiters zijn continu bezig nieuwe inwoners naar de Federatie te halen, maar laat ze nu eens beginnen met de 160 inwoners van Virtua te mobiliseren en te helpen om ze actiever te krijgen. Virtua heeft de potentie met hun oppervlak en inwoners om als hoogste te eindigen in de Nlz Index.

Moeten de staatsfinanciën veranderen?  Mijn antwoord blijft volmondig ja! Alleen dan moeten we niet ieder land  hetzelfde behandelen en moeten we kijken bij welke factoren een regering of bevolking invloed kan uitoefenen en waar de Federal Government dat doet. En het is ook niet erg als een land in de malaise komt, daaruit kunnen we onderscheiden wie de goede bestuurders zijn en wie niet. Dat zou de Federatie pas echt interessant maken.