Het nieuwe veilen

Auteur:Naamloze

Erg positief waren mensen over de vernieuwing van het veilen. Waar het vroeger minder werd gebruikt, zie je nu een ware strijd bestaan over wie het eerste veilt. Overheden hebben er goed aan gedaan om veilingen spannender te maken. Mensen gebruiken het vaker en het zorgt voor een gezonde stimulans voor de economie. Maar het nieuwe veilen is niet alleen maar zonneschijn. In Ibisha is het al terug gedraaid omdat de overheid het niet meer kon financieren en Virtua ging over het randje qua budgetten. Hoe kan dat terwijl Digitalië en Cyberië nog lekker ruim in hun budgetten zitten?

Om te beginnen wat cijfers:

Veilingen Kosten veilingen I-Shell per veiling
Cyberië 1181 421301 357
Digitalië 415 203336 490
Ibisha 438 180730 413
Virtua 605 249024 412
Gemiddeld 660 263598 418

Klein detail waarom Cyberië een enorm aantal veilingen is maar het aantal I-Shell per veiling 61 onder het gemiddelde ligt, is omdat Cyberië redelijk snel veilt. Mensen zoals martijn5, Cesare, ikzelf en anderen maken er een beetje een strijd van in Cyberië. Hierdoor komen de veilkosten ook snel hoger te liggen omdat je altijd met een hoger bedrag begint dan dat de stijging vaak bewerkstelligt. Dit zorgt ook voor minder schade aan het budget omdat de producten tegen zo’n lage prijs worden verkocht dat de overheid percentueel meer aan de grondstoffen verdient per gehamerd product ten opzichte van de andere landen.

Zoals eerder in deze krant gesteld hebben de economieën van Digitalië en Ibisha veel overeenkomsten. In het aantal geveilde producten zie je dat goed terugkomen. Ibisha scoort natuurlijk alleen lager op de kosten omdat de veiling daar is terug gedraaid wegens budgetproblemen deels veroorzaakt door veilingen, het andere deel komt in een ander artikel in deze krant aan bod. Je moet niet vergeten dat er in Cyberië meer dan drie keer zoveel mensen wonen als in Ibisha terwijl de veiling voor beide landen gelijk opging, een groot land kan deze kosten natuurlijk veel beter opvangen dan een klein land als Ibisha, daarbij overtreft dus de inwoner activiteit ten opzichte van de landactiviteit. Het land raakt daardoor in een financieel disbalans, het moest dus terug gedraaid worden.

Zoals een overactieve bevolking een minder actief land niet aan kan, geldt dat ook andersom, je ziet in de eerder gegeven Nlz Index  dat Virtua het omgekeerde is van Ibisha qua activiteit. Het land is op alle vlakken redelijk gemiddeld in veilen, niet te veel en niet te duur. Het veilen gaat ansich uitstekend,  er wordt alleen vergeten dat Virtua erg laag scoort qua activiteit, zo hebben ze 60% minder kavelinkomsten dan ieder willekeurig ander land, en dan is de kavelbelasting nog niet eens mee berekend.

De conclusie zou dus als volgt moeten luiden, gebruik de Nlz Index van activiteit om te kijken hoe snel veilingen zouden moeten gaan als Virtua bijvoorbeeld snelheid 100 krijgt, dan zou Digitalië snelheid 220 moeten krijgen en Cyberië snelheid 310, Ibisha niet te vergeten 180 want veilen is niet hun grootste probleem qua staatsfinanciën. Maar al met al is het nieuwe veilen een enorme verbetering, enkel zou je er wel op moeten letten dat het de economieën niet verstoord.