Hoe veilig is jouw land?

Auteur:COE

Sinds afgelopen zondag verkeert Virtua in een noodtoestand. De veiligheid van het land zou in gevaar zijn nadat er in korte tijd veel explosies warden gemeld. President Viraxje richtte een National Guard op en in Virtua werd het verkrijgen van een officerdiploma veel gemakkelijker. Bovendien werd een prijs gezet op het hoofd van badguys wichard, the mad bomber en jeroentje312. Daar bleef het echter niet bij. Viraxje begon ook met het saboteren van het boeteverdrag waarover in de Federal Union wordt onderhandeld. Bedoeling van het verdrag is om boetes in de gehele Federatie te verlagen. Reden genoeg dus om eens uit te zoeken hoe (on)veilig onze steden nu werkelijk zijn.

Diefstallen
Voor handelaren is haast niets zo vervelend als iemand die de spullen komt jatten. In Monapoli gebeurde dit tot en met dinsdag al liefst 297 keer. Gelukkig is het vrij gemakkelijk om dieven buiten de deur te houden. Een camera en alarm doen vaak al wonderen, met een investering van 700 ISH is een 10 sqt winkel al beveiligd. Niet geheel toevallig is de meest bestolen winkel (205 keer) een onbeveiligde winkel op een afgelegen industrieterrein van Monapoli.

Dat beveiliging wel en boetes maar beperkt werken laat het verschil in aantal diefstallen binnen een land wel zien. Zo werd er in El Peso slechts 19 keer gestolen tegenover de 297 keer in Monapoli. En in Virtua staan tegenover 30 diefstallen in Nasdaqar slechts zeven geslaagde diefstallen in respectievelijk Cashington en Centropolis.

Figuur 1 Aantal diefstallen per stad (dag 17/21)

Letselschade
Het aantal bomaanslagen was de reden voor de Virtuaanse president viraxje om de noodtoestand uit te roepen. De directe schade van die bommen lijkt echter reuze mee te vallen. Zo moesten zich in Cyberië meer inwoners laten behandelen voor hun verwondingen door bommen. Uiteraard kunnen bommen ook indirecte schade (verlies kavelstaat en verlies goederen uit winkels) veroorzaken. Hiervan worden echter geen statistieken bijgehouden. Koploper in de totale schade is uiteraard Digitalië waar de handelaren geen beschermende maatregelen zoals ziekenhuizen of kogelwerende vesten inzetten.

Ook hier is geen direct verband te vinden tussen hoogte van de boetes en de schade door bijvoorbeeld bommen. Zo moeten bommenleggers die in Cyberië betrapt worden tweemaal zoveel betalen als in Virtua. Ook opvallend is dat waar Ibisha nog gebukt gaat onder een inbraakgolf de totale letselschade erg beperkt is.

Figuur 2: Letselschade per land (dag 17/21)

Faillissementen

Tot slot is er als meer historische component gekeken naar het aantal failliet verklaarde handelaren in de afgelopen tien handelsperioden. Er zijn een aantal redenen waarom een handelaar failliet verklaard kan worden, maar die reden is niet meer terug te vinden. Desondanks zijn de cijfers interessant omdat ze over een langere periode uitstrekken. Daardoor kunnen ze wel een duidelijk beeld geven. Zo is de veiligste stad om in te wonen Kronenburg. In de rustieke omgeving van Kronenburg zijn er in de afgelopen tien perioden namelijk slechts twee handelaren failliet verklaard.

Top 3 onveiligste steden
1.            Monapoli                            65 faillissementen
2.            El Peso                                 62 faillissementen
3.            Ibisha                                   25 faillissementen

Figuur 3 Aantal faillissementen per land (periode 108 – 117)