Het experiment Monapoli

Onze Federatie is nooit arm geweest aan innovators met creatieve ideeën. Het gebeurt echter zelden dat zo’n idee ook de steun krijgt van alle nodige mensen én dat dat idee ook nog eens erg haalbaar blijkt te zijn.

Drie dagen na het begin van handelsperiode 146 lijkt het erop dat Koning Switzisch van Digitalië en Hofmeester You know me een geslaagd experiment in handen hebben. Het idee was een eenvoudig concept, maar bij de uitwerking kwam heel wat participatie van actieve spelers kijken.

In plaats van alle inwoners van Monapoli (de thuishaven van beide bedenkers) de basisproducten één voor één te laten claimen en de handel te laten draaien tot er MV’s opgezet konden worden voor de geavanceerde producten, werd er een vorm van kapitalistische planeconomie ingevoerd.

Inwoners werden aangemoedigd om zoveel mogelijk op de verkoop aan toeristen te focussen en zo snel mogelijk MV’s opgestart te krijgen die in de basisbehoeften gingen voorzien. Alle MV-eigenaars kunnen bij Het Hof een financiële impuls krijgen van 2.500 I-Shell, wat de financiële risico’s van MV-opstart aanzienlijk vermindert. Switzisch hing een affiche met de noodzakelijkste MV’s in de loop van dag 2 al op en de gevolgen konden niet uitblijven.

Op het moment van schrijven (eind dag 3) hebben Monapoli en zusterstad El Peso ongeveer evenveel actieve inwoners (12 resp. 11), maar dat is meteen ook waar de gelijkenissen eindigen. Waar El Peso gesierd wordt door nauwelijks 15 winkels (waarvan er op het moment van schrijven nauwelijks een tiental gevuld zijn) en er nog een goede 70 wegkavels in verval aan het raken zijn, is Monapoli de parel aan de Digitaliaanse Kroon.

Niet minder dan 34 winkels staan er langs de beide straten, samen met de enige bank van het land en wie nog een wegkavel van de Staat wil kopen is eraan voor de moeite.
De winkels zijn niet alleen eigendom van de inwoners zelf, maar vaak ook van de bedrijven die de inwoners in navolging van de koningswens massaal opstarten. Monapoli telt niet minder dan 5 MV’s op het moment van schrijven, meer dan eender welke stad van de Federatie. Ter vergelijking: El Peso (met 11 inwoners, zoals eerder gezegd) heeft er geen enkele, net als Nasdaqar (17 inwoners) en Ibisha (27), Centropolis (22) heeft er één en Kronenburg (28), Roebelarendsveen (18) en Zwollar (17) hebben er twee.

Het is uiteraard nog even afwachten om sluitende conclusies te trekken, maar er gaat heel wat geld rond in de grootste Digitaliaanse stad en dat kan wel eens gevolgen hebben. Volgens een resident zou de stad volledig zelfvoorzienend kunnen zijn met slechts enkele extra inwoners, wat veelbelovend is voor onze Federatie die al sinds jaar en dag aan bloedarmoede lijdt…