Onenigheid op politiek topniveau

In een reeds woelige handelsperiode, gekenmerkt door het nieuwe politieke stelsel in Cyberië, de kroonswissel in Digitalië en de Ibishaanse expansiedrang, zijn er nu ook barsten verschenen in de internationale betrekkingen tussen verschillende topmensen.

De afgelopen week waren er al enkele geschillen tussen verschillende leden van internationale overlegorganen. Zo is een voorstel rond onderwijs in de Federal Union reeds 140 dagen in behandeling, met Bleech en CIT aan de pro-kant en Tresias Aegirsson, Troel, The Minic en ondergetekende die op verschillende momenten bezwaren uitten. De afgelopen week werd er meermaals gevraagd de discussie te staken, iets waar de voorstanders weinig oren naar hadden, tot groot ongenoegen van verschillende tegenstanders.

Ook de verkiezing van een nieuwe voorzitter van de Federal Union eindigde in een impasse. Verschillende vertegenwoordigers vroegen om de terugkeer van The Minic, maar ook de namen van loco_tazz, Remco en Podje circuleerden. Toen er geen definitieve beslissing genomen kon worden moest Federal Government ingrijpen en dus voerden ze een (tijdelijk) nieuw artikel in de IL in:

Article 2, Paragraph 4i (IL)
In case there is no Chairman for more than 5 days, the Federals have the right to appoint a Chairman which should not meet the requirements mentioned in this article.

Het resultaat was de aanstelling van Le Vainqueur als voorzitter van de Federal Union. Deze begon meteen met zich te verdiepen in de internationale wetsteksten. Gehoopt wordt dat de aanstelling van een fris profiel een positief effect zal hebben op de productiviteit van het door interne strubbelingen geplaagde orgaan.

De High Council wordt evenzo geplaagd door conflict, naast nog een overtollige hoeveelheid administratie die achtergelaten is door (Brendan) en Forsties en die door gebrekkig onderhoud het overzicht snel weghalen voor bezoekers. In de welkomsthal ontstond al relatief snel discussie over het al dan niet aanstellen van een voorzitter voor het International Court. Troel, Bleech, MoonPoker en Tresias Aegirsson hielden er een verhit debat over het gebrek aan een voorzitter voor de internationale rechtbank vorige handelsperiode en de prangende vraag waarom dit begin vorige week nog niet gebeurd was voor deze periode. Een tussenkomst van Federal Coordinator wist het brandje te blussen en de aanstelling van Troel als voorzitster van de hoogste rechtbank van de Federatie bedaarde de gemoederen, al was het maar tijdelijk.

Gisterenavond ging Troel dan weer ten strijde met de vraag waarom het personeel van het IC nog steeds niet betaald was door de voorzitter van de High Council, Bleech, met enkele vinnige woorden op en neer tussen de twee. De woordenwisseling bleef niet beperkt tot de zalen van de High Council, maar vonden hun weg ook naar de Fed Request-gebouwen. De lonen zijn intussen uitbetaald, maar het sarcasme dat in veel van de communiqués doorkomt wijst op bekoelde relaties tussen de Virtuaanse en Cyberische Presidenten.

In het International Court dan weer is op dit moment een zaak lopende, The Minic versus Tranqer, waarbij eerstgenoemde de Ibishaanse burgemeester beschuldigt van het overtreden van Artikel 1, Lid 5, van de Mayor Manual.
Dit artikel leest als volgt:

lid 1.5
Het voortrekken of benadelen van bepaalde (groepen) spelers is verboden.

The Minic beweert dat Tranqer deze regel geschonden heeft door het bombarderen van handelaars die zijn plannen in de weg stonden. Indien het IC The Minic in het gelijk stelt kan dit verregaande gevolgen hebben voor toekomstig beleid van burgemeesters, maar ook op korte termijn: het kan door de economische explosie die Ibisha deze ronde meemaakt directe gevolgen hebben op de eindnoteringen, naast het ontslag van Tranqer, die de eilandstaat met zijn planeconomie naar de overwinning wil leiden.

Indien de rechters echter beslissen om Tranqer in het gelijk te stellen is het slechts wachten op een generatie burgemeesters die de grenzen van dit precedent gaan aftasten. Beide beslissingen kunnen de balans binnen de Federatie ernstig verstoren, en voorzitster Troel zal de rechtbank dan ook meermaals op het hart moeten drukken van welk belang hun oordeel is, niet alleen voor de betrokkenen, maar voor alle mensen die onder de IL vallen.

Eerder kwam Tranqer al in opspraak door zijn criminele activiteiten, net als burgemeester traag begrip van Roebelarendsveen. Beide burgemeesters gingen verscheidene malen in de aanval, Tranqer met gerichte bomaanslagen en de aanval op A. Banderas (die leidde tot bovenstaande rechtszaak), traag begrip verdiende zijn criminele status dan weer met de herhaaldelijke beroving van Mukyrlax (elders in deze TMC beschreven).

Daarenboven werd Tranqer kort onderzocht voor vermoedde illegale praktijken rond kruithandel en de productie van zijn wapentuig, maar op het moment van schrijven heeft het CBI het onderzoek reeds in zijn voordeel afgesloten.

In de CBI-kantoren zelf moesten verschillende highlevel functionarissen al tot kalmte aangemaand worden door de speciaal agenten voor het verstoren van de procedures. Onder hen martijn5, burgemeester van Kronenburg en Hubinho1, gouverneur voor Zwollar.

Een woelige 147e handelsperiode, waarin tussenkomsten van Federal Government al meermaals soelaas moesten brengen. Gehoopt wordt dat dit in de lopende zaken niet meer nodig is en dat alle betrokken mandatarissen zich snel de waardigheid weer kunnen aanmeten die hun mandaten met zich meebrengen.