Schrijvershoekje I: Wat?

Veel nieuwe inwoners van onze Federatie willen wel iets bijverdienen, vinden The Miniconomist, maar weten niet waar te starten. Daarom: het Schrijvershoekje!

Met meer dan 50 gepubliceerde artikels in The Miniconomist en nog een hoop in verdwenen media kan ik wel stoelen op enige ervaring, al mis ik het redacteurstalent van bijvoorbeeld een The Minic of bonanza. Ik heb duizend-en-één vragen gekregen de laatste weken, van nieuwe en oude spelers, over het schrijven voor The Miniconomist, en in deze wekelijkse column zal ik de meeste daarvan proberen beantwoorden.

De eerste en meteen ook de moeilijkste keuze die gemaakt moet worden: wat ga ik schrijven? Persoonlijk onderscheid ik drie soorten artikels:

  1. feitelijke artikels
  2. opiniestukken
  3. profielstukken

Een feitelijk artikel is een zo objectief mogelijke analyse van gebeurtenissen of controleerbare feiten, zoals bijvoorbeeld een bespreking van de eindresultaten van een handelsperiode of een vergelijking van de economische prestaties van verschillende steden. De mening van de schrijver kan naar voor gebracht worden, maar om beschouwd te worden als een sterk stuk is objectiviteit belangrijker.

Een opiniestuk is een column, waarin de schrijver zijn mening presenteert, verdedigt of die van een rivaal onderuit haalt. Deze duiken met enige regelmaat op, en vooral politici of ervaren inwoners durven hun hart al eens te luchten, vaak op een komische of energieke manier.

Een profielstuk focust op een bepaalde inwoner en kan van alles inhouden. Zo kan je een interview afnemen van een bekende inwoner (of net een geheel nieuwe!) of een analyse maken van de carrière van een bepaald persoon. Evengoed kan je ook een eigen concept op poten zetten, zoals de langlopende reeks “Vragen(v)uurtje” die Troel ooit opgezet heeft of mijn eigen reeks “Profiel van…”.

Waarom ik begin met dit verschil? Omdat veel artikels de grens tussen de verschillende types een paar keer oversteken in de loop van het artikel, wat voor een ongemakkelijke leeservaring zorgt en de kwaliteit van je inhoud omlaag haalt. Kies een type, blijf erbij en zie de de tevredenheid onder je lezers omhoog schieten!

Dat was het voor deze week, volgende week een nieuw Schrijvershoekje! Altijd al een vraag gehad over het schrijven voor The Miniconomist of een ander medium? Laat het ons zeker weten!