Stay Awake Contest

Waarom zou iemand nog de moeite doen om wekenlang te handelen? Wetten te schrijven? Onderhandelen? Het volstaat om gewoon lang wakker te blijven om ergens in de top vijf terecht te komen. En door die 1,2 miljoen I-Shell aan prijzengeld wordt minstens één hardwerkende handelaar de top tien uitgeduwd. Een korte analyse van dit toch wel erg vreemde fenomeen.

De Stay Awake Contest is zo ongeveer even simpel als de titel impliceert. Je moet wakker kunnen blijven. Verder wordt er eigenlijk bitter weinig van een deelnemer verwacht. Normaal is het prijzengeld verwaarloosbaar. Maar in deze 150e handelsperiode mocht het wel wat meer zijn en dus besloten de Federals om 1.500 I-Shell per uur uit te keren aan de winnaars.

1.500 I-Shell per uur. Welke handelaar haalt zoveel omzet? Tenzij je ergens hard in de top 10 gebeiteld zit kan je als modale Cyberiër of Virtuaan daar alleen maar van dromen. En dat dromen is net het probleem: je moet verdorie wákker blijven! De vraag die we ons allemaal stellen is simpel: is dat nog wel eerlijk?

De Federals zijn over de voorbije perioden enorm streng geworden, en terecht. Iets met verlies verkopen is al voldoende om het CBI op je dak te krijgen of een herberekening aan het eind van de handelsperiode, ook al gaat het maar om een paar honderd I-Shell. Iemand meer dan 2.500 I-Shell subsidie geven kan niet omdat dat het de einduitslag zou be:invloeden ten nadele van een ander. Er wordt enorm veel moeite gestoken in een zo goed mogelijk verloop, zodat de einduitslag een weerspiegeling kan zijn van een eerlijke handel en wandel in de Federatie. Maar zomaar even 1,2 miljoen uitdelen en zo de hele einduitslag overhoop halen, daar is geen haan die daar naar kraait.

Stel dat viraxje morgen besluit om middels een spelletje in een clubje een miljoen uit te delen, dan kreeg die wekenlang het CBI, de Federals en de volledige schoonfamilie van Wouter over zich heen. Ook Cyberië, dat een historisch groot handelsoverschot heeft van meerdere miljoenen, kan dat niet zomaar middels een spelletje (of zelfs een subsidie!) uit gaan delen onder z’n burgers, want dat zou niet eerlijk zijn. Zo dun is de lijn tussen een tijdverdrijf en spelbederf geworden.

Natuurlijk moeten we het ergens ook aanmoedigen. De Stay Awake Contest zorgde voor behoorlijk veel animo in de straten van zowel Cyberië als Virtua en heeft zijn nut dan ook méér dan bewezen. Maar misschien moet er toch nagedacht worden of het niet beter was geweest om een goeie balans te zoeken tussen handel en een spelletje dat zich ergens in de rand had moeten bevinden. Want laat ons eerlijk zijn: allicht wordt de hele einduitslag nu herschreven in het nadeel van handelaars die hard gewerkt heeft om de top te bereiken. En dat is tegen de geest van Miniconomy in. Toch?