Overdrive

Noot van de redactie: dit artikel is reeds in handelsperiode 152 geschreven, maar wordt vanwege problemen op de redactie pas 2 perioden later gepubliceerd.

Een publieke opinie van Vrx in de Virtuaanse wandelgangen op het eind van dag 18 zette me aan het denken. Zonder in discussie te gaan bleef de volgende zin me nazinderen: “F*cking overdrive is ruining the game, excuse language”. Dit valt gewoon niet te ontkennen. Voor zij die wat verder van de handel staan, probeer ik het relaas van overdrive uit de doeken te doen.

Feiten

  • De fgelopen 5 perioden wezen een winnaar aan die de meeste overdrive wisten te creëren. Meestal duwt deze winnaar de neuzen in dezelfde richting. De helft van die perioden was ik voluit in de handelsactiviteit.
  • Om dit tegen te gaan voerden Federal Government in de 149e handelsperiode de 1%-schietregel in. Met het foute idee dat criminaliteit de overdrive zal afvlakken.
  • De 1%-schietregel gecombineerd met de -10.000 cash-regel in Digitalië, houdt voor Digitalië in dat zij beperkt zijn in hun investeringen.
  • In deze overdrive-creatie gaat het niet om internationale handel en dumpprijzen, maar puur om een grondstoffenrace. Zoals inkavelen voorheen een strategie was om je directe concurrent in dezelfde stad uit te schakelen, is een globale grondstofstrategie noodzakelijk om de overdrive continu aan te houden.
  • Na de ervaring met een periode crimeskills bleek het crimeplezier beperkt. Ten eerste door een gebrek aan targets, ten tweede door een gebrek aan funding/slagkracht, ten derde door de overpowering van vesten, ziekenhuizen en officers.

Wat vooraf ging aan deze periode:

  • Digitalië was zag bij aanvang er best leeg uit. natcha12, nasi en mezelf leken de enige actievelingen. Al kon nasi er op dag 1 al maar half bij zijn. Niets moet, alles kan.
  • Ik vond geen investeerders om grootschalige crimefunding op te halen. Dus verlegde ik het geweer van schouder en ging ik het geld zelf verzamelen om te funden.
  • De overdrive-creatie is een grondstoffenrun. Dus is een overdreven aantal mega’s op zijn plaats om met een zo rustig mogelijk gemoed te handelen en het aanbod stabiel te houden. Dit houdt de handel in stand.
  • Idee van de periode: de winnaar is door de overdrive op dag 3 al bekend. Wat zou het zijn om een streep te trekken door die winnaar zijn plannen en de periode nieuwe kansen te geven?

Ook Federal Government speelt hun rol. Opvallend is dat ze bij elke invoering weer terugdraaien:

Creëren:

Overdrive met de 1%-schietregel. Likemyitem en mezelf zijn de twee inwoners die hier echt hun winst door de vingers mee zagen glippen. Maar het was volkomen legaal en zelf geënsceneerd door Federal Government. Iets wat 4 jaar terug door criminelen werd geopperd, komt nu als middel om overdrive af te vlakken.

Terugdraaien:
Met een betere vestenbescherming werd deze regel een periode na invoering al teruggedraaid. Criminelen zagen alweer een voordeel wegvloeien, overdrive moet op een andere manier aangepakt worden.

Creëren:
Overdrive met de schepen. Voor een houthandelaar zijn schepen door oversubsidiëring vaak al rendabel bij de aankoop. Dit om de internationale handel te stimuleren.

Terugdraaien:
Internationale handel is er nog nauwelijks. Waarom zou je producten dumpen, als je grondstoffen tekort komt en duurder kunt verkopen? Een schipbeperking werd ingevoerd op aanvraag van Federal Government. Scheepvaart is nu tot het amateurisme gebombardeerd.

Creëren:
Overdrive met torens. Torens werden ingevoerd om handel te creëren. Ook deze periode bleek dit nogmaals het geval, indien er geen torens gebouwd werden was er geen handel.

Terugdraaien:
Periodenlang lukte het nog break even/winst te halen. Sinds deze periode werd deze mogelijkheid gefnuikt en werden zware verliezen genoteerd. Verwachting is dat ze dit zo gaan behouden om overdrive tegen te gaan, maar doden zo hun eigen kind.

Creëren:
Overdrive met toeristen. Landafhankelijke toeristen zijn een publiek geheim. Onbekende toeristen worden vaker gespot, in de ene stad meer dan de andere. Verder lijken grondstoffen makkelijker over de toonbank te gaan en is er een toerist waar je geen skills voor nodig hebt.

Terugdraaien:
De eerlijkheid van deze praktijken kan in vraag gesteld worden. Federal Government krijgt het voordeel van de twijfel dat ze experimenteren, maar kwatongen kunnen bevoordeling beargumenteren.

Sinds de overdrive loopt er ook steevast een vacature bij Federal Government: expert in communicatie.

Opvallende rol voor Ibisha

Ibisha moet het hebben van een team en de concurrenten in het buitenland afstoppen. Overdrive is voor hen dan ook een hulpmiddel, doordat ze in het buitenland de rondewinnaar-concurrent zijn grondstoffen kunnen afsnoepen. Gelijk aan de opstart van de overdrive is het verhuizeb van Alvarez van Roebelarendsveen naar Ibisha, ik ben trots dat ik die eerste overdrive-periode van dichtbij kon meemaken. Samen met enkele doorgewinterde Ibishanen wist Alvarez 5 perioden lang hoogconjunctuur te creëren.
Het is dan ook geen toeval dat net wanneer de kritiek op overdrive de bovenhand neemt, ook de motor in Ibisha sputtert. De lijm plakt niet precies meer tussen Alvarez en de Ibishanen, mooie liedjes lijken niet eeuwig te duren. Een nieuwe manier van handel zal volgen éénmaal de stabiliteit terugkeert. Of het een overdrive 2.0 wordt zal nog moeten blijken.

Wie ondervindt last van de overdrive?

  • Steden met zwakke/achtergestelde comparatieve grondstofverdelingen kunnen niet volgen in de race en worden pas last minute afgegraven. Zwollar loopt hier als benadeelde stad voorop. Ibisha en Virtua zijn de voordeligste steden.
  • Overdrive zorgt voor een (te) fluctuerende activiteit nefast voor het aantal handelaren. Handelaren die nog wel actief willen zijn in week 3, hebben moeite om hun handel verder te zetten bij gebrek aan grondstoffen. Deze periode is het al helemaal hallucinant door de lage opkomst van handelaren, de faillissementen in Virtua en het gekibbel in Ibisha. Kleine handelaren verliezen zo hun moed om te spelen. Grote handelaren verliezen motivatie in hun grondstofzoektocht want kunnen de vraag niet meer aan.
  • Federal Government heeft meer werk en moet oplossingen zoeken op het grondstoffentekort. Federal Government voert onder meer imports in of creëert een extra stad in week 3.
  • Iedereen in de Federatie verliest want als winst overdrive betekent, heb je geen gelukkige winnaars meer. Perioden worden oersaai want vanaf dag 3 is de winnaar bekend.

De oplossing

  • Back to the roots. Handel laten oplossen door crime is een fout. Ook een onbekende geldzak genaamd skyscrapers bleek geen relevante wijziging. Overdrive, pure routine, smoort de handelstalenten in de kiem, deze handelstalent is net wat Miniconomy hoort te stimuleren.
  • Meer handelaren. Er is al veel over geschreven, gezegd en gevreesd. Maar ook deze periode werden burgemeesters van inactieve steden aan het lijntje gehouden. Leerlingen werden aangekondigd, maar niet gezien.
  • Betere communicatie. Indien Federal Government de overdrive wil tegengaan. Overleg dan de ingrepen met enkele spelers die er vlakbij zitten, maar in hun feedback niet enkel aan zichzelf denken. Suggesties voor zo’n spelers zijn viraxje, Tyc00n, Tuned, hubinho, The King 2, martijn5 en Marcello Alvarez. Naast overleg, communiceer ook.

Het is heus allemaal niet slecht

  • Leuk om te zien is dat de meetings nog steeds een leuke groep bijeen blijft brengen.
  • De invoering van de grondstoffen afgraven doet me verlangen naar meer.
  • Activiteit in een stad brengt handelaren terug bij elkaar. Leuk om te zien dat er nog altijd wat kan bewegen.
  • De MC cup lijkt de leukste invoering van het jaar te gaan worden, zorgt eigenlijk voor de spanning en gespreksonderwerpen in de handelsperioden.

Geniet allemaal van de tussenronde, van wat Miniconomy je nog zal geven, van een mooi EK en een fijne zomer gewenst!