Algemene maatregel van bestuur

Cyberië heeft zich de woede van diverse landen op de hals gehaald toen vicepresident bonanza eerder deze week in zijn algemene maatregel van bestuur aankondigde dat buitenlandse handelaren die in Cyberië activiteiten ontplooien, belast zullen worden met een extra belasting.

Deze maatregel valt niet onder de noemer ‘verordening’, en is zodoende niet beperkt door artikel 13 van het internationaal wetboek. De maatregel is een richtlijn vanuit de politiek, en is na stemming in het Gouvernment met 2 stemmen voor (Hubinho1 en siemenrey) en 1 stem tegen (The Minic) aangenomen. Daarmee is de maatregel van kracht, en diverse bedrijven hebben reeds een boete ontvangen.

De geldigheid en zeker de wenselijkheid van de maatregel kan betwist worden, maar duidelijk is wel: als je niets tegen de maatregel inbrengt, en wel in Cyberië komt handelen, dan ben je de belasting verschuldigd. Hoewel Federal Government in eerste instantie van mening was dat de faillissementsverzoeken door een rechtbank getoetst moesten worden, werd al snel duidelijk dat daar wettelijk geen argumenten voor waren. Zelfs Federal Lawyer, in de vorm van bonanza, was het daarmee eens. Daarop zijn alsnog diverse MV’s failliet verklaard.

Dat is een goede beslissing geweest. Het is de keuze van de eigenaren van de MV’s om de boete niet aan te vechten, maar om gewoon niet te betalen. Daarmee neem je het risico op een faillissementsverklaring. Je onderneemt óf actie tegen de boete, óf je betaalt de boete. Niets doen en afwachten is risico lopen, en dat risico heeft zich nu ook gemanifesteerd.

Ondertussen lopen er diverse (aanvragen voor) rechtszaken in het International Court. De rechters zullen uiteindelijk beslissen wat er met de maatregel moet gebeuren, en of deze rechtsgeldig is. Als dat niet blijkt te zijn, dan zullen de failliet verklaarde MV’s opnieuw leven worden ingeblazen. Het is dan aan de eigenaren van deze MV’s om de Cyberische overheid te dagen voor de geleden schade. Doen ze wederom niets, dan is dat wederom een verlies dat ze aan zichzelf te danken hebben.