De vrijbuiter en de monopolist in martijn5

Vanaf de redactielokalen van The Miniconomist naar het vliegveld is het doorgaans toch een goed uur rijden, slalommend doorheen traag rijdend verkeer tijdens het spitsuur. Gewapend met enkel een rugzak gevuld met wat reservekledij en een bandopnemertje stap ik in de wachtende taxi en leg de afstand in iets meer dan anderhalf uur af. Een groep woedende Kronenburgers had op de weg enkele bomen in brand gestoken uit protest tegen de gevolgen van een verlaagde kavelstaat. Ik was maar net op tijd om door de paspoortcontrole te geraken en mijn vliegtuig richting Nederland te halen.

Zo heeft martijn5 het graag; artikels die beginnen met een kleine anekdote alvorens de koe bij de horens wordt gevat en het feitelijke verhaal begint. Het typeert martijn5 misschien wel meer dan hij zelf beseft. Keihard als het om handel en winst gaat, maar badend in een sausje van gezapigheid en wat we in België “Je-m’en-foutisme” noemen: lak hebben aan de geplogenheden van de zogenaamde elite die het beter denkt te weten. Altijd bereid tot een gezellig babbeltje over koetjes en kalfjes of de evolutie in de micro-economie die Miniconomy is.

Ik heb de beide kanten van martijn5 leren kennen gedurende de afgelopen 100 rondes. Hij kon (in mijn lekenogen alleszins) overkomen als een maniakaal handelaar. Als ik ‘s morgens eens extra vroeg opstond en online kwam om mijn winkel opnieuw bij te vullen, werd zijn naam steevast weergegeven in het lijstje “online”. Als ik ‘s avonds terugkwam van de lessen of later het werk, was hij er opnieuw. In de tijdspanne dat ik een omzet bij elkaar had geschraapt van amper 10.000 I-Shell, had hij gemakkelijk het tiendubbele gepresteerd, als het niet meer was. martijn5 is geen gewone handelaar, hij is een fenomeen: alom gekend, alom gevreesd, maar vooral ook alom gerespecteerd.

Zijn onderhandelingstactiek is bikkelhard. Om hem zover te krijgen dat hij bij je kocht, moest je serieus onder de prijs van de concurrentie gaan. Gezien de enorme hoeveelheden die hij kon verslinden, probeerde iedereen naar zijn rijke hand te dingen. En dat proces hield vooral in dat je jezelf verplicht voelde een MV te maken dat toevallig zijn producten nodig had. Voor niets gaat de zon op, maar dan ook niet meer dan dat.

Handel zal ongetwijfeld zijn grootste verdienste blijven, maar onderschat hem vooral ook niet als geslepen politicus. Voor zover ik me herinner behoorden we nooit tot dezelfde partij en ergens hoorde dat ook zo te zijn. Met zijn fenomenale handelskennis kon hij in enkele simpele zinnen een probleem zodanig uitleggen en oplossen dat hij er nog eens stemmen mee haalde ook. Zo goed als nooit was ik het met hem eens, maar het is duidelijk wie op het einde het meeste stemmen kon trekken. Een beetje politicus is altijd op zijn hoede als martijn5 zich in de discussie mengt.

Uiteindelijk zal het geen Fries Front of HandelsBond zijn dat martijn5 klein krijgt. Daar zijn ze beide nooit in geslaagd.

Bedankt martijn5 voor de mooie herinneringen aan onze politieke gevechten en de wijze handelstactieken die je kon botvieren op een handelsnitwit als ikzelf die er steeds in trapte en die er dan bovendien niet eens in slaagde om ze te kopiëren. Het eerste monument dat ik bouw als ik de burgemeestersketting nog eens rond m’n nek zie hangen, zal ik aan jou wijden. Hou je nu vooral erg sterk, zoals ik je ken.