Consistent beleid graag!

Auteur: bonanza

De Federals hebben alweer beslist hun beleid van het ene uur op het andere volledig om te gooien. De reden? Omdat ze zelf vergeten waren enkele parameters weer te wijzigen. De dupe blijken steeds weer de andere inwoners te zijn.

Digitaliaans Senator Technix meldde in de nacht van dinsdag op woensdag dat de boetes in Cyberië nog steeds op het hogere niveau stonden ten tijde van de verordening gedurende de Cyberische-Digitaliaanse oorlog. Hij vroeg de boetes weer op het wettelijke niveau te herstellen en gemaakte extra kosten te vergoeden. Federal Coordinator paste de boetes wel aan, maar verwees de senator door naar de rechtbank om de te hoge boetes terug te vorderen. Technix besefte echter goed dat het onbegonnen werk was om te bewijzen dat er te veel boete betaald was aan de Cyberische schatkist.

Op donderdagmorgen barstte de hel los in Cyberië. De oorlog van vorige handelsperiode leek nooit geëindigd te zijn. Cyberisch sterschutter Joep Eerlijk moest het als eerste ontgelden en werd verschillende keren neergekogeld. Niet veel later volgde de Cyberische Minister van Onderwijs, bonanza, wiens huis, net zoals dat van Joep Eerlijk, werd platgebombardeerd. Hij werd vervolgens verscheidene keren bestolen en 24 keer beschoten. Politie-experts ramen de totale schade op 15.000 tot 20.000 ISH. Beide Cyberiërs wisten de aanslagen echter te overleven.

Minister van Justitie Ralgon besloot het geweld niet over zich heen te laten gaan en schreef net zoals vorige handelsperiode een verordening uit om de boetes te verhogen. Na protest van Technix besloot Federal Coordinator om ter compensatie van de te hoge boetes bij aanvang van de handelsperiode, de verordening pas 24 uur na de start uit te voeren. Hoewel deze beslissing uiterst discutabel is (er werd immers eerst gezegd dat de te hoge boetes rechterlijk verhaald zouden moeten worden op Cyberië), kan dat nog gezien worden als een redelijke compensatie voor Digitalië.

Tien minuten later echter verscheen er plots een officiële mededeling van de Federal dat vanaf heden geen enkele verordeningen meer aanvaard zou worden ‘die instellingen voor een week wijzigt’. Concreet betekent dit dat Cyberië haar enige werkende bescherming, verhoogde boetes, niet meer zou kunnen doorvoeren. In de praktijk zal dit als gevolg hebben dat Cyberië in de toekomst haar boetes standaard op een hoog niveau zal houden, dus de vraag is maar of Digitalië zoveel beter af zal zijn met deze beslissing. Wat deze handelsperiode betreft zullen ze echter feest kunnen vieren.

De Federals straffen op deze manier dus alle inwoners, Cyberiërs in de eerste plaats, omwille van een fout die ze zelf hebben veroorzaakt, want het leidt geen twijfel dat deze beslissing is genomen na vergeten te zijn de boete-instellingen weer aan te passen aan het wettelijke niveau. De voornaamste kritiek is echter dat plots weer eens de regels midden in een periode worden gewijzigd, zonder dat een land of persoon hier iets aan kan doen. Als dit een beslissing zou zijn vanaf volgende periode, dan kan Cyberië daar op inspelen en krijgt het de tijd om zich aan te passen aan de gewijzigde situatie. Nu wordt ze gestraft voor een fout van de Federals en moet ze het geweld van Digitalië over zich heen laten gaan.

Digitalianen mogen dan nu wel eens in hun vuistje lachen, vanaf volgende handelsperiodes zullen zij het zijn die dit besluit vervloeken.

Federal Coordinator plaatste ook een reactie op een gelijkaardige aanklacht in het Achterkamertje:

“Wat me tegen het been stootte was het feit dat er wel voordeel was bij het hebben van de hogere boetes voor 4 dagen, maar mijn voorstel dat met één dag vertraging van de VO te compenseren, ik word afgebrand. Het is voor ons niet te doen om die looptijden en verlengingen bij te houden, en als jullie ze netjes zouden melden, zou dat voldoende goodwill kweken om de boel door te voeren. Als je echter alleen maar zaken verwacht en niets terug wilt doen of wilt geven, dan gaat er inderdaad de rem op. Consistent beleid (of in dit geval voor Cyberie begunstigend beleid) moet wel gestimuleerd wordem en niet op deze manier gebruikt (misbruikt?) worden.

Daar wil ik het van mijn kant graag bij laten.”