Beste Cyberiër Allertijden

Auteur: Redactie

Afgelopen vrijdag startte de verkiezing voor Beste Cyberiër Allertijden. Bytertje, gelaarsdekat1, ramy the king !, Rabb en Webb_cam strijden tegen fchans2, kleinez, m1n1conomy, Ottavio Alvarez en tha_gecko om de prestigieuze titel. In deze editie aandacht voor de de laatste vijf, die zich plaatsten door steunbetuigingen.

fchans2

Buiten Bahthoevedorp zullen weinig Cyberiërs fchans2 als eerste noemen op de vraag: wie is de Beste Cyberiër ooit? Maar juist door de steun van zijn stadsgenoten maakt Mister Bahthoevedorp wel degelijk een redelijke kans op de titel. Hij streefde zijn illustere voorgangers als Volder, ICE KING en Leader voorbij in Bahthoevedorp en was drie periodes achter elkaar de onbetwiste winnaar van de burgemeesterverkiezingen aldaar. Toch werd fchans2 niet direct genomineerd voor de voorrondes.

Volgens de jury had dit voornamelijk te maken met de beperkte handelsprestaties van de bescheiden politicus. Maar in feite nekte juist de bescheidenheid van fchans hem: iemand die nooit op de voorgrond treed of de discussie aangaat, valt niet op. Wie verder kijkt, zal concluderen dat de Bahthoevedorper niet onder doet voor de finalisten qua activiteit. Meerdere malen werd hij gekozen in het Parlement en bekleedde daar 3 Ministerposten. Zijn loyaliteit als Officer gaf hem de status van man van het volk. Of deze status hem ook de titel oplevert, zal over een week blijken.

kleinez

De status die fchans2 in de goudstad heeft opgebouwd, verdiende kleinez dubbel en dwars in Digitalië door keer op keer betrokken te blijven bij de opbouw van het eiland, van de ontginning tot de vorming van de Senaat. Volgens de jury was dit juist de reden om kleinez (spreek uit: Kleine Z) niet te nomineren voor de verkiezing. Want waarom zou Mister Digitalië verkozen moeten worden tot Beste Cyberiër?

Volgens de Monapolitaan zelf zou hij als officieus leider (mayor, Kanselier én co-auteur van het hedendaagse wetboek) van het eiland sinds de onafhankelijkheidsverklaring een plaatsje verdienen tussen de groten der bergen, waarschijnlijk met de achterliggende gedachte dat de eilandbewoners het leven van de Cyberische buren ook hebben verbeterd. Of dit zo is, is de vraag. Bovendien werd de vrijheidsstrijder recentelijk nog ontslagen als burgemeester wegens misbruik van het persoonlijk budget. Symapthisanten van kleinez zullen hun stem daarom waarschijnlijk baseren op de vasthoudendheid van de Kleine Digitaliaanse Generaal. Maar helaas Z., Cyberiër ben je niet, en CBI Agent trouwens ook niet.

m1n1conomy

Volgens de jury van de verkiezingen was het niet nomineren van ras-Cyberiër m1n1conomy, ook bekend als Fowel, een stomme fout. Daar is niets te veel mee gezegd. De Roebelaar betrad als één van de eerste honderd pioniers het land en is sindsdien niet maar uit het dagelijkse leven weg te denken. Hoewel zijn populariteit bij de kiezers nooit piekte, vervulde m1n1 diverse belangrijke functies als Minister, VR-lid en CBI-er en is hij inmiddels één van de politici met de meeste zetels ooit en bovendien één van de meest productieve.

Ook droeg hij zijn steentje bij aan de ondersteuning van het land als expert, eindredacteur van The Miniconomist en rechter. Zijn er dan ook redenen om hem niet te kiezen? Jawel. M1n1conomy wordt weleens verweten nooit te lachen. Die serieusheid zorgde er voor dat de politicus van o.a. XP diverse malen in de clinch lag met opponenten. Ook als handelaar bakte m1n1 noch Fowel er iets van. En dat is toch wel een pré voor de verkiezing tot Beste inwoner van een handelsnatie.

Ottavio Alvarez

Ottavio Alvarez, die het verval van de Alvarez-familie al in een vroegtijdig stadium aan zag komen, heeft zijn plaatsing vooral te danken aan de vaste bezoekers van het Cyberische cafe Pompers Gat. Ottavio probeerde jarenlang Cyberiërs (tevergeefs?) in het carnavalgedruis te laten storten en lijkt hier nu als kroegbaas redelijk in te slagen. Toch representeert de oprichter van de partij SPAM meer dan gezelligheid alleen. Ook hij vervulde diverse functies in het Parlement en werd daarom ook gevraagd voor de Veteranen Raad, waar hij inmiddels als reservelid weer is opgeroepen.

Ook hij was opvallend genoeg een succesvolle Officer en bar slechte ondernemer. Eén aspect maakt Ottavio echter wel uniek: hij is de stichter van het bekende schip De Excilium, waarop een aantal Cyberiërs elkaar ontmoeten buiten Cyberië om. Maar weinigen zullen er toch op rekenen dat dit schip de sympathieke Alvarez-telg naar de titel zullen varen.

tha_gecko

Last, en misschien wel least, tha_gecko, die zij aan zij streed met kleinez om de oanfhankelijkheid van Digitalië en vooral als burgemeester van Monapoli een hoge populariteit genoot. Op basis van het vervullen van die functie verdient de Digitalië inderdaad een dikke pluim. Maar verder voegde hij weinig toe aan de gang van zaken op de bergstaat. Als Veteraan werd hij ontslagen bij gebrek aan activiteit en verder sieren er geen grootste prestaties zijn CV.

Toch heeft tha_gecko wel een voorsprong op zijn concurrenten in de finale: als handelaar schopte hij het onder een alter-ego tot Captain of Industry. Maar goed, daar zijn er nog 21 andere van. Voor tha_gecko zit er daarom niets anders op dan te wachten op de verkiezing voor Beste burgemeester.

Leave a Reply