Kunstmatige koersdalingen

Auteur: Redactie

De scherpe koersdalingen van de B100 en de EPSX van de afgelopen tijd lijken sterk be�nvloed te zijn door ingrijpen van de overheid. Het betreft het in de markt plaatsen van grote hoeveelheden goud, wat moet zorgen voor meer koersstabiliteit, en direct leidt tot koersdalingen van meer dan 20%. Professionele marktpartijen van de overheid hullen zich in stilzwijgen.

Overigens is het voor actieve beleggers weinig moeite om de koersdalingen aan te zien komen. Het tijdig analyseren van het verkoopbeleid van de diverse overheidswinkels (FES) kan hen attenderen op mogelijke kunstmatige correcties. De mogelijke redenatie van de overheid zou kunnen zijn dat het onophoudelijk stijgen van aandelenkoersen kan leiden tot het afvloeien van te veel kapitaal richting beurs, waardoor belangrijkere economische processen achtergesteld raken. De correctie komt sowieso. Het is dus wel logisch dat de overheid zelf het tijdstip bepaalt, hoewel sommige beleggers zich wellicht gedupeerd voelen, aldus een analist.

Juristen wezen direct op artikel 6 van het Wetboek dat dergelijk gedrag strafbaar stelt, maar moesten al snel concluderen dat de overheid juridisch geen inwoner is en daarmee onschuldig. Toch zullen veel beleggers voortaan voorzichtig moeten zijn in de aankoop van aandelen op toppen.

Leave a Reply