Links en rechts in evenwicht

Auteur: Redactie

De uitslag van de eerste parlementsverkiezingen in Cyberië hebben tot tevredenheid geleid bij zowel links- als rechtsgeoriënteerde politici. Het recent opgerichte Groen Cyberië kreeg de meeste steun van de kiezers en ging daarmee favoriet Lijst Fortuyn voorbij met een nipte overwinning. Vandaag zijn twintig parlementsleden toegetreden op de figuurlijke zetels die hen een democratische stem geeft in het rumoerige Cyberië

Tot verbazing van iedereen is de toch redelijk linksgeoriënteerde partij Groen Cyberië in zee gegaan met Lijst Fortuyn, een ongedachte combinatie. De twee komen nu samen tot een zetelaantal van tien (beide partijen hebben vijf zetels toegewezen gekregen): wat precies de helft is van het Cyberische parlement. Een

minderheidsregering dus aangezien er elf stemmen voor nodig zijn bij een ingediend wetsvoorstel. Daarom zou het kunnen dat de tandem GC/LF nog op zoek is naar een 3e partij om de coalitie te versterken. De twee uitgesproken linkse partijen, CVP (3 zetels) en CSP (1 zetel) lijken interesse te hebben om oppositie vanaf de linkerkant samen te gaan voeren zoals in de wandelgangen van verschillende clubs en nieuwsbrieven gehoord kon worden.

De overheid, die aan het parlement een beslissingsbevoegde partner hoopt te hebben, was matig tevreden met de opkomst. Ruim 450 Cyberiërs namen de moeite zich naar de stembus te verplaatsen. Een steekproefsgewijze controle leidde tot het afkeuren van ruim 50 stemmen die afkomstig waren van farmers. Er is veel aan gedaan door partijleden om stemmen te winnen, maar uiteindelijk kunnen we de verkiezingen zeker representatief noemen, aldus een lid van de kiescommissie.

Bij de samenstelling van het parlement vielen een aantal personen op die door hun eigen partij niet erg hoog gekwalificeerd werden. Zo scoorden Biertje (nr.8) en Dre (nr.13) van Lijst Fortuyn beide 5 stemmen en kwamen prompt in het hoogste democratische orgaan terecht. Lijsttrekker Dhr Fortuyn was met 46 stemmen de grote man binnen zijn partij, maar dit aantal was nog altijd 9 minder dan de nieuwe Voorzitter Beth. Zij verraste vriend en vijand met een klinkende overwinning begeleid met scherpe retoriek. Bij de CVP deden nr.5 en 6 van de lijst (Wibrandi en Whebly) het uitstekend met respectievelijk 5 en 6 stemmen en ook bij de KPC werd de vice-lijsttrekker gepasseerd door de kiezers.

Alleen de gang van zaken bij nieuweling PvdV (2 zetels) ging zoals verwacht: Nr.1 (Cybertje) en nr.2 (William Gates, tevens redacteur) kregen respectievelijk 23 en 14 stemmen. De PvdV was zeer verrast over haar behaalde 2 zetels, aldus de lijsttrekker Cybertje. Als je begint aan een nieuw avontuur en een nieuwe partij in Cyberië, dan is het altijd meer zeer de vraag hoe goed je gaat scoren. Ons programma heeft blijkbaar mensen aangesproken. Nu is het aan ons, om het gegeven vertrouwen waar te maken.Binnen de CSP zorgde nr.5 don Basco bijna voor een stunt door evenveel stemmen (9) binnen te halen als lijsttrekker Adje. Door zijn ondermaatse notering kwam hij uiteindelijk niet in het parlement terecht.

De installatie van het nieuwe parlement verliep vrij onrustig. De stemming voor de diverse te verdelen posten zorgde voor commotie, omdat niet ieder lid zijn of haar stem wilde uitbrengen voor iedere post. Anderzijds zorgde een valse (zo bleek later) beschuldiging van fraude aan het adres van Groen Cyberië voor opschudding. Voor veel inwoners van Cyberië is de samenwerking tussen GC en LF ondanks dat toch ideaal, aangezien alle belangen hiermee behartigt zullen worden. Het poldermodel verovert Cyberië.

Leave a Reply