Hervorming rechtspraak

Auteur: Redactie

Het indienen van zijn ontslag door Jugde_RD, die al een tijdlang in onmin leefde met de overheid over het te voeren beleid, vormde voor beleidsmakers indirect aanleiding om zich te buigen over het huidige rechtssysteem. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Cyberische rechtspraak hervormd worden naar Amerikaans model met een jury.

De voordelen van juryrechtspraak zijn een hogere objectiviteit, minder kans op vriendjespolitiek en een gevoel van vertegenwoordiging bij het volk. Deze voordelen wegen volgens interne beleidsmakers, die hun plannen nog niet uitgebreid hebben gecorrespondeerd met het Parlement, zwaarder dan de nadelen (langere procedures, hogere kosten). Een vaak gehoord tegenargument bij juryrechtspraak is dat de juryleden minder deskundigheid hebben dan rechters die zelfstandig opereren, zoals tot op heden. De gematigde deskundigheid wil men voorkomen door een transparante, uitgebreide wetgeving en het waarborgen van de rechtenkennis van de juryleden.

Veel kritiek is er tot nu toe dan ook niet geweest op de plannen, die de huidige rechters beperken in hun macht. De vraag is hoe de praktische zaken opgelost gaan worden, zoals de bepaling van de hoogte van de straf. In het traditionele Amerikaanse model kan de jury bepalen of de dader schuldig of onschuldig is. De hoogte van de straf wordt daar uiteindelijk door een rechter bepaald. In Cyberi� zou het best zo kunnen zijn dat juryleden hun oordeel geven (lees: goedkeuren of afkeuren) over de eis van de uitdager. Als de eis telkens afgekeurd wordt kunnen rechtszaken lang gaan duren. Over het aantal juryleden bestaat meer duidelijkheid; per rechtszaak zullen drie gekwalificeerde, willekeurig gekozen juryleden hun mening geven.

Volgens overheidsmedewerkers zijn de plannen niet voortgekomen uit de problemen in het Bureau van Justitia, dat gerund werd door Judge_RD, maar werd de beleidswijziging wel in sneltreinvaart gezet. Judge_RD gaf aan dat zijn harde optreden het gevolg was van een hoge werkdruk en een daaropvolgende burn-out. Zijn oordelen in de zaken LJM vs Lijst Fortuyn (uitspraak: 11.000 ISH boete voor LJM) en Overheid vs Brain (uitspraak: Brain moest zonder stemming burgemeester worden) waren op zijn minst gezegd discutabel. Ook zijn regelmatige afwezigheid, die te maken had met de werkdruk, zorgde voor klachten aan het adres van Judge_RD, die daarom besloot zijn werk als rechter neer te leggen. Eerder klaagde zijn collega-rechter uit de Rechtbank al over spanningen door het grote aantal zaken dat iedere dag geopend wordt.

Vanuit het Parlement komen geluiden dat het Wetboek van Strafrecht niet meer voldoet als leidraad in de complexe zaken die bewoners tegen elkaar aanspannen. Vooral op het gebied van de ethiek zouden er meer regels moeten zijn, is de mening, die door de overheid gedeeld wordt. Het nieuwe uitgebreide Wetboek wordt verwacht op 1 juni, de dag waarop ook het handelsregister wordt ingevoerd waardoor ondernemers beschermd worden bij het gebruik van hun handelsnaam.

Leave a Reply