Krijgt de doodgraver het druk?

Auteur: toxox

Dat het gedoogbeleid in El Peso geleid heeft tot een bloeiende wapenhandel is een bekend fenomeen. Een van de rijkste Cyberi�rs, Mr Crime, komt er openlijk voor uit een groot deel van zijn imperium te hebben opgebouwd uit de winsten van de wapenproductie en wapenhandel. Er moeten langzamerhand dan ook heel veel mensen met een pistool op zak rondlopen. Sommige daarvan zullen dat pistool misschien slechts gekocht hebben uit een soort hebzucht, omdat het zo mooi staat. Veel eerlijke burgers hebben het misschien voor zelfbescherming, om terug te kunnen schieten. Weliswaar mogen alleen CBI-agenten schieten, maar het voelt toch veiliger om het zelf ook te kunnen. Maar waar pistolen zijn wordt vroeg of laat ook geschoten. Zeker kort voor een grote inventarisatie waarbij de rangen en standen binnen Cyberi� opnieuw worden vastgelegd wil het nog wel eens tot een uitbarsting komen.

Al met al is de situatie wat verontrustend. Niet alleen zijn er veel pistolen verkocht ook lijkt de verkoop van kogelvrije vesten juist wat achter te blijven. Mijn eigen winkels staan traditioneel bekend om de lage prijs die zij rekenen voor een goed vest. Echter, zelfs voor minder dan 100 ISH werden er daar tot nu toe maar 2 of 3 verkocht. Natuurlijk kan dat toeval zijn, maar het is waarschijnlijk dat het totale bezit van kogelvrije vesten relatief laag is. En dat is gevaarlijk. Immers, iemand die geraakt wordt terwijl hij of zij een kogelvrij vest draagt komt er met een ziekenhuis rekening vanaf. Iemand die zonder vest wordt getroffen, of opnieuw wordt getroffen nadat een eerste vest kapot is geschoten en geen tweede vest heeft, kan doodgeschoten worden.

Gelukkig werkt de Cyberische wet een klein beetje in het voordeel van burgers zonder vest. Een schutter krijgt, ongeacht of hij mis schiet of doel treft normaliter slecht een flinke boete. Treft de schutter iemand dodelijk dan krijgt hij echter onvermijdelijk de permanente criminal status. Voor een desperado is het dus eigenlijk nog gunstiger om op iemand met een vest als op iemand zonder vest te schieten. En omdat het mogelijk is de computer te gebruiken om na te gaan of iemand een vest draagt, is het voor zo n bandiet zelfs mogelijk om daar rekening mee te houden. Toch verwacht ik dat de meeste burgers dat risico liever niet zullen willen lopen, en met de te verwachten geweldsuitbarstingen in de komende dagen liever een vest zullen gaan dragen.

Leave a Reply