Alles loopt op rolletjes

Auteur: toxox

Benzine stations doen goede zaken. Ook al staat de benzine prijs door stevige concurrentie flink onder druk en wordt benzine af en toe zelfs met verlies verkocht, toch blijft benzine ��n van de voornaamste kosten posten voor de winkeliers. En dat geldt niet alleen voor de groten, maar zeker ook voor de kleintjes. Beginnende winkeliers worden daardoor soms wel heel onaangenaam verrast.

Vooral de aankoop van benzine zelf veroorzaakt dan soms ongelovige blikken. Ik had toch echt 18 liter benzine en 15 liter olie gekocht, maar alleen kwam er van die benzine niets in mijn magazijn terecht. Even navragen levert dan al gauw de oplossing. Waar woon je? In El Peso. O, en waar kocht je die benzine? In Eurodam. Had je een vrachtwagen? Nee. De snelle rekenaars zien het al. De afstand van El Peso naar Eurodam, dat is al gauw een kilometer of zes.18 liter benzine en 15 liter olie, dat is zo ongeveer een squst. Geen vrachtwagen, dus vervoer kost 4 liter per squst per kilometer. Dus 4 maal 6 is 24 liter. Weg benzine!

Moet je eens ergens 1 liter benzine kopen, kost er ook eentje! Dus die is gewoon weg. Dat geldt trouwens voor alles wat je koopt! Een enkel blokje klei vervoeren kost net zo goed een liter brandstof. Daarbij maakt het nog niet uit of je het vervoert van een winkel naar je magazijn of van je magazijn naar een eigen winkel. Een blok klei kopen en weer verkopen kost dus al twee liter benzine. Dat loont nooit! Zelfs niet als je die klei voor niets krijgt. Wat kun je daar aan doen?

Eigenlijk zijn er drie vuistregels.
1) Vervoer over korte afstanden. Vaak is het echt voordeliger om dichtbij iets duurder in te kopen. Bedenk ook dat je het meeste vervoert tussen je eigen magazijn en je eigen winkels. Bouw je winkel dus dicht bij het magazijn. Dat scheelt echt enorm. En koop een winkel in een andere gemeente altijd aan de goede kant. Vaak zijn die gemeenten zo groot dat het echt uitmaakt of je een winkel in de Zuid-Oost hoek of in de Noord-West hoek koopt. De goede kant is de kant het dichtst bij de gemeente waar je je magazijn hebt.

Lees verder onderaan de pagina

Leave a Reply