Eén man per partij

Auteur: The Waiter

Cyberië heeft altijd al een grote verscheidenheid aan partijen gekend, zowel links, rechts of gewoon midden door had je een ruime keuze. Door de invoering van een nieuw partijen systeem is er veel veranderd, iedereen kan vrij eenvoudig een partij opzetten. Dat hebben velen dus ook gedaan. In de politieke informatiebank staan 23 partijen genoteerd, maar waarschijnlijk zullen er slechts 8 ook echt verkiesbaar zijn, namelijk: LM, LD, IMP, CDP, FCDS, SAFE, 4you en LNP.

De andere 15 partijen hebben te weinig leden voor een status, dus staan ze ook niet op de lijst aanstaande zaterdag. Dit is vervelend voor die partijen maar voordelig voor Cyberië en de andere partijen. Het volk heeft er baat bij dat er straks niet 19 verschillende partijen in het parlement zitten en de andere partijen mogen echte campagne gaan voeren. Want er is nu ook iets nieuws, genaamd de zwevende kiezer. Alles wordt uit de kast getrokken om ze voor zich te winnen, iedere stem is een stap dichter bij een zetel.

Of de kleine partijen veel stemmen gehad zouden hebben is nog maar de vraag, want vaak zijn ze niet echt onder te brengen in een politieke stroming, met de grote partijen is dat een stuk makkelijker, dat denk ik in ieder geval. De kleine partijen zijn echt een stuk moeilijker, want wat is Lijst Ratelband? Wat wil Politieke Revolutie bereiken?

Misschien worden die partijen in de toekomst nog groter, misschien weten we dan wel waar ze voor staan, en misschien komen ze dan ook in het Parlement. Tot die tijd zal de kiezer het moeten doen met de oude vertrouwde partijen. Die partijen zijn hard bezig het die oude vertrouwde kiezer voor zich te winnen.

Volgens peilingen zou 4you ook de komende ronde weer de grootste worden, gevolgd door FCDS en op de gedeelde 3de plaats SAFE en LD. Maar ja het zijn slechts peilingen, zondag komt de echte uitslag.

Leave a Reply