Overheid dwarsboomt anti-democratie-wet Parlement

Auteur: Redactie

Een dubieuze wetswijziging die partijleiders de mogelijkheid moet geven zelf de parlementszetels te verdelen is op het laatste moment tegengehouden door de Overheid. Na een gelijke stemming (9-9) gaf President Priest_TK aan het voorstel te steunen, waarop de Overheid de plannen van tafel veegde als zijnde ondemocratisch en nog slecht geformuleerd ook.

Indiener Leader trachtte met het voorstel de huidige regel te vervangen dat zetels worden verdeeld aan de hand van het aantal voorkeursstemmen. In de nieuwe wet zou de voorzitter van een partij op basis van het aantal behaalde zetels deze toewijzen aan de partijleden. De Overheid reageerde onzachtzinnig: Totaal ondoordacht. Het is vaak niet duidelijk wie de voorzitter van een partij is en hoe deze eventueel afgezet kan worden. Bovendien zou de wet vriendjespolitiek in de hand werken en een verder aanwas van politieke partijen. En het belangrijkste: in een democratie kiest het volk haar vertegenwoordigers, niet een partijbobo.

Het belangrijkste argument van de president, die het voorstel steunt, was dat een dergelijke wet de inactiviteit van democratisch gekozen leden moet doen afnemen. De Overheid onderkende het inactiviteitprobleem in het Parlement, maar opperde een nieuwe oplossing: zet onactieve leden niet op je kieslijst!

Het is voor het eerst sinds tijden dat de Overheid, formeel de hoogste autoriteit in de Cyberische samenleving, zich zo prominent mengt in een publiek debat. Voorheen leidde dit regelmatig tot kritiek van felle voorstanders van de democratie. Juist daarom reageerde de Overheid in deze kwestie extra fel: Cyberië is officieel geen democratie en zal het waarschijnlijk wel nooit worden. Maar laten we dan wel alles op alles zetten om de democratische elementen die er zijn wel te behouden, aldus een woordvoerder.

Leave a Reply