Gestuiter op de beursvloer

Auteur: bytertje

In de afgelopen week is pijnlijk duidelijk geworden dat de huidige Effectenwet niet dekkend is. Ieder etmaal schuift er 1 stadsaandeel naar voren dat zal stijgen en een ander aandeel dat de dag ervoor gestegen is zal crashen. Uitschieters worden vandaag de dag heel normaal gevonden en dus kraait er tot nog toe geen haan naar. Ondanks dat de laatste dagen het manipulatiegehalte erg hoog ligt. Met name de koersen van El Peso en YenVille geven een parabool effect aan hun grafieken. Naar de oorzaak hoeven slechts weinigen te gissen.

Hoewel de Effectenwet ondernemers gedeeltelijk aan banden legt als deze grote getale in hebben gekocht of respectievelijk hebben verkocht, blijven de winstmarge die te behalen zijn op de beursvloer drastisch hoog.

Slechts twee dagen geleden steeg de EPSX naar een recordhoogte van 172 punten. Beleggers die diezelfde ochtend de aandelen hadden gekocht voor 131 ISH hebben hier een leuk slaatje uit geslagen. Er waren ondernemers met 50 aandelen EPSX en een simpel rekensommetje brengt ons dan op een winstmarge van iets meer dan 2000 ISH.

De 250 ISH grens heeft simpelweg niet gebracht wat men er van verwacht had. Wat moet er naar mijn inzicht veranderen?

Allereerst moet de huidige rekenmodule gebruikt door Cyberië drastisch aangepakt worden. In plaats van de huidige module die alleen een generale rekenmethode kent waardoor in een stad als YenVille een spendering van 50 ISH al een koersschommeling teweeg kan brengen moeten we naar een andere berekening. Wellicht zou het helpen als de stijging niet meer alleen afhankelijk is van de stadsomzet. Maar als de stijging afhankelijk is van de stads- en natieomzet. Ik hoop dat de heren rekenmeesters inzien dat ze met de huidige wetgeving en de huidige rekenmodules slechts de kleinere handelaren afremmen en niet de groten. Iets dat simpelweg kan leiden tot concurrentievervalsing. Wellicht zou het helpen als iedereen een moment meedacht over een nieuwe formule? Daarom wil ik iedereen bij deze oproepen erover na te denken en eventuele voorstellen naar de Overheid op te sturen. Dan hoop ik dat ik volgende week een artikel kan schrijven over de vernieuwde fantastische rekenformule van de Cyberische aandelen.

Leave a Reply