Dieven en Handelaren

Auteur: Cent

Ik veegde de regendruppels van mijn schouders. Het was twaalf uur �s nachts en het was koud. Ik stond in Roebelarendsveen, voor mijn winkel. Er was ingebroken. Ik rammelde wat aan het slot. Geforceerd. De dief had waarschijnlijk een schroevendraaier gebruikt. Ik vloekte hartgrondig toen ik zag dat er minstens 20 ijzer weg was. Rotdieven. De volgende dag, toen ik wat gekalmeerd was, zat ik rustig achter mijn toonbank en keek door het raam naar de andere kant van de straat. Een handelaar was druk bezig iemand een camera aan te smeren. Ik, als actieve handelaar, moest het wel merken; de dieven zorgen voor een hele nieuwe tak in de handel.

Ik trok mijn woorden van de vorige nacht terug. Wat waren camerahandelaren zonder de dieven? Wat waren Officers zonder de dieven? Het klinkt misschien raar; maar dieven zijn goed voor de economie en de samenleving, in plaats van slecht. Mensen zijn veel oplettender als ze weten dat er dag in dag uit gevaar dreigt. Mensen vertrouwen niet langer iedereen die hen probeert te helpen. Natúúrlijk moeten dieven nog steeds opgepakt worden, alleen moeten mensen zich wel realiseren dat ze op hun manier ook deel van de samenleving en de economie uitmaken. Ook zij verdienen wat respect.

Glimlachend keek ik naar de man die mijn slot aan het repareren was. Ik liep naar de overkant van de straat, om een camera te kopen.

Leave a Reply