Rusland, onze hoop in bange dagen

Auteur: Lion King

Ons land werd aangenaam verrast door een enorme export-order van Rusland. Deze mega-order betrof honderden exemplaren motoren, wat kwam als een bliksemslag bij heldere hemel. Doordat Rusland de motoren op korte termijn nodig had, was men niet of nauwelijks voorbereid om op deze order te anticiperen. Des te spannender en zenuwslopender het verloop. Aan deze order zat namelijk een magnifieke bonus voor de stad die als eerste de export vervuld had. Diverse mayors trommelden hun burgers op en troffen de noodzakelijke voorbereidingen.

Bahthoevedorp is een prachtig voorbeeld om te illustreren hoe het één en ander in het werk ging. Er waren burgers bij die de motoren uit andere steden opkochten en deze haastig naar Bahthoevedorp vervoerden. Weer anderen gingen zich specialiseren in het produceren van motoren en dit publiekelijk bekend maakten in het gemeentehuis. Op een gegeven moment was er een tekort aan parkeerplaatsen, waardoor de export stagneerde. Maar niet getreurd, mede dankzij een transparante berichtgeving, plaatste de doortastende mayor Arjanisme een order voor steen en hout om de zo begeerde parkeerplaatsen zodanig uit te breiden dat de export weer herleefde. De actieve burgers van Bahthoevedorp hadden er alles voor over om de bonus binnen te halen, namelijk een beloofde computer-export (hetgeen gebruikt zou worden om in auto’s te plaatsen). Ondanks de grote inspanningen en het fantastische teamwork, viste Bahthoevedorp net achter het net: Roebelarendsveen had de export-order eerder vervuld en troefde daarmee de directe concurrent op het nippertje af.

Al met al kunnen we terug kijken op een zeer geslaagde actie. De economie in het land heeft hiermee (tijdelijk) een nieuwe impuls gekregen, wat overduidelijk bleekt uit de oplopende aandelenkoersen. Maar misschien een nog wel leuker tintje was toch de enorme gedrevenheid gecombineerd met spanning en competitieve strijd die de burgers naar elkaar toe lieten groeien. Kortom, een geweldig initiatief in deze stille, haast onzekere tijd.

Welke gebeurtenis zal ons de volgende keer (on)aangenaam verrassen?

Leave a Reply