Sociale waarde burgemeesters neemt snel af

Auteur: Webb_cam

Wie herinnert zich nog de tijden dat de gemeentehuizen dé hangplek waren voor handel, gepraat en op zijn tijd een discussie? Meewarig denken de oudere bewoners wel eens terug aan vroeger; als een keizer op zijn forum liep de burgemeester trots tussen ambtenaren en het trouw toestromende volk, terwijl hij zo nu en dan een nieuwe weg of een mooi park aankondigde. Ondertussen mengde hij zich in persoonlijke gesprekken, lachte zo nu en dan aanstekelijk als de dorpsgek een verhaal vertelde en trok het dorp uit de sleur als deze de inwoners dreigde mee te slepen in een saaie handelsperiode. De burgemeester wás zijn stad.

Of het aan het nijpende tekort aan consumenten te wijten is (een effect dat, ondanks het groeiende toerisme, duidelijk merkbaar is) of aan een veranderende mentaliteit van zowel burgers als burgemeesters, is niet helemaal duidelijk. In ieder geval kan worden geconstateerd dat het aloude beeld van een burgervader lijkt te verwateren.

Misschien vormt Bahthoevedorp wel een van de beste voorbeelden. Zittend burgemeester fchans2 werd door zijn inwoners vaak geroemd als sociaal en dicht bij het volk (critici voegden daaraan toe dat het ook zijn enige kwaliteiten voor het vak van burgemeester waren), maar zelfs hij lijkt zich nu te hebben teruggetrokken in het duffe kantoortje achterin het gemeentehuis, de tijd dodend met het aanleggen van parken en wegen, het onderhandelen met buitenlandse investeerders en het monteren van modelvliegtuigjes.

Ook El Peso is karakteristiek voor de drastische verandering in de stadhuizen. Hoewel hij nog maar net een carrière als burgemeester is begonnen, heeft Lucius nu al vrijwel alle sociale taken overgelaten aan wannabe-burgemeester bytertje, die hierdoor een bekender gezicht is in het gemeentehuis dan de eigenlijke bestuurder.

De enige uitzondering op de regel lijkt voorlopig Kronenburg, alwaar rechter, VR-lid en burgemeester zofona (soms straalbezopen) met de scepter zwaait. Hoewel ook uit dit Cyberische noorden stemmen komen die klagen over een doods gemeentehuis, lijkt het pittoreske oliestadje, misschien juist door haar geïsoleerde ligging, de schade beperkt te houden.

Zou een nieuwe generatie van burgemeesters de gemeentehuizen sociaal weer kunnen opkrikken? Waarschijnlijk niet, want ook nieuwelingen brengen er vaak weinig van terecht. We denken door de jaren heen aan BollieBeckham en Milou, en wat recenter waren er debacles met de_seuntiens, Morty Alvarez en Lucius. Maar ook een groot aantal oudgedienden, onder wie recordhouder Tha Game Master en Monapolees tha_gecko, slagen er niet in om de oude sfeer te herstellen.

De oplossing is dan ook niet zo makkelijk. Maar in plaats van clichématige slagzinwedstrijden kunnen de burgervaders misschien beter met hun actieve dorpsgenoten om de tafel zitten om weer eens de sleur te doorbreken. Net als vroeger.

Leave a Reply