Opnieuw ophef over eximorders

Auteur: Pino1

Frekie,de mayor die nog zo goed presteerde bij de eerste budgetronde, kwam deze week in de spotlights vanwege zijn eximbeleid. Voordat ik hier verder op in ga, zal ik eerst vertellen wat er gebeurde bij mayorverkiezingen voor de vulkaanuitbarsting.

Grote ophef was er binnen het land; er werd een mayor ontslagen wegens extreem hoge eximprijzen en er werden grootse waarschuwingen afgekondigd door Gordon Gecko. Op alle gemeentehuizen werd een brief geplakt met daarop de waarschuwing dat niemand meer voorgetrokken mocht worden en dat het CBI de mayors strenger zou gaan controleren.

Nu, enkele weken na de vulkaanuitbarsting, is er weer enige ophef; enkele Cyberiërs beschuldigden de mayor van YenVille ook van het plaatsen van hoge exims en het geven van subsidies via de exim waarvoor nog zo werd gewaarschuwd. Hierbij worden bomen en hout handelaren enorm voorgetrokken en ijzer en steen handelaren veel minder. Er wordt af en toe ijzer en steen gevraagd voor een redelijke prijs in de exim, er wordt echter extreem vaak gevraagd naar bomen en hout en dan ook nog eens met enorme winstmarges.

Een voorbeeld: Frekie vraagt 20 ISH per boom, dit met de reden dat er schaarste is en dat de prijzen daarom zo hoog liggen, echter vergeet deze mayor één ding; als je even rondkijkt zie je dat je voor 10 ISH een boom in Yenville kan krijgen vanuit Zwollar. Dit betekent dus een winst van 10 ISH per boom.

Dit is op zich nog niet eens zo erg, echter is het geval dat de kavelstaat in Yenville 135 is en er dus erg veel bomen en hout worden gevraagd.

Het is gebleken dat Frekie niet de enige weldoener is in het land; ook tha_gecko kan er wat van. Zo werden er in Monapoli nog exims gezet voor steen van 4,50 ISH. Dit is gezien het extreme aantal wegen die daar zijn ook enorm overdreven, ook hier is dus de kans dat een beperkt aantal handelaren word voorgetrokken aangezien die �toevallig� net hun winkel gevuld hadden liggen met grote hoeveelheden steen.

Het is natuurlijk de vraag hoe de Overheid en het CBI kijken naar dit soort zaken. Het hoofd der CBI, Gordon Gecko, gaf de volgende verklaring:

Het heeft onze buitengewone aandacht en we zijn in overleg met de Overheid over het uitbreiden van onze controle mogelijkheden.
Eén Mayor heeft al een waarschuwing gehad en een aantal hebben onze bijzondere aandacht. Eximorders zijn een belangrijke economische stimulans en daar moeten veel ondernemers van kunnen profiteren. Mocht blijken dat het structureel slechts een enkeling is, dan grijpen wij in. Dit kan leiden tot een boete, cheaterstatus, uitzetting of ontslag. Om elke schijn tegen te gaan doen mayors er goed aan hun eximorders van tevoren in het gemeentehuis aan te kondigen. Een andere tip om in ieders belang te handelen is, indien zij merken dat orders heel snel gevuld worden, de blokomvang en/of de prijs te verlagen van volgende eximorders.

Het zal dus wel tot meer waarschuwingen komen deze handelsperiode, maar het is afwachten of nu wel de grote stap wordt gezet waarbij de overtreders grootscheeps worden aangepakt. De tijd zal het leren, het blijft echter een feit dat het eximbeleid van Frekie, tha_gecko en misschien van wel meer mayors toch enigszins opvallend is.

Leave a Reply