Politieke partijen blijven lachertje

Auteur: Lion King

Wie kent ze niet: SPAM, AXXI, PvdA, en nog een paar van dat soort uiterst productieve politieke partijen. Zij die zich erop beroepen de stem van het volk te vertolken in het parlement. Partijen die vooral hun stem laten horen wanneer de verkiezingsstrijd losbarst, met kreten als: "Stem voor een sociaal beleid, stem Partij voor de Armen", terwijl de meerderheid van de aanhang juist geen arme burgers zijn, maar veelal goed bij de kas zittende ondernemers. Zou het misschien alleen gaan om de "poppetjes" en niet om de partij zelf? Dat zou toch wel erg vreemd zijn. Nog vreemder is dat zolang er geen verkiezingen zijn, de politieke partijen in het openbaar geen woord meer zeggen. Is dit omdat ze weinig zinnigs te melden hebben?

Opmerkelijk is ook dat het vooral loze kreten zijn. Wanneer de verkiezingsprogramma`s van de partijen ingezien worden (als ze al een verkiezingsprogramma hebben), valt het op dat er weinig concrete plannen in voorkomen. Er wordt veelal wél gewezen op de problemen, maar pasklare antwoorden ontbreken.

Wat valt hier nu aan te doen? Ik vrees niet veel, omdat de meerderheid denkt op de goede weg te zijn, terwijl in wezen deze weg het land naar de ondergang leidt. Het is gewoon erg moeilijk de denktank van de partijen te overtuigen. Niet omdat ze zo goed zijn, maar vooral omdat ze een vooringenomen houding hebben en nauwelijks bereid zijn om naar een ander te luisteren. Sommige parlementsleden zitter er al zo lang in: zij hebben pas ervaring! Misschien is dat wel de bottle-neck; ze hebben toch zoveel ervaring, wie weet het beter dan hen?

Echt sociaal is het om de campagne-gelden niet te besteden aan reclame-doeleinden, maar om deze bijvoorbeeld te verdelen onder de échte armen. Of dit echt zal helpen, is de vraag, maar dit is in ieder geval een signaal naar de burgers toe, om te laten zien waar je, als politieke partij, staat. Dit zal misschien een eerste stap voorwaarts zijn en hopelijk zullen er dan velen volgen.

Leave a Reply