Cyberië II

Auteur: Redactie

Cyberiërs denken dat ze bergen kunnen verplaatsten. Niet dat ze zo sterk zijn of vol zelfvertrouwen. Nee, ze willen de berg daadwerkelijk verplaatsen naar het buitenland om aldaar nieuwe handelsnaties op te zetten. Zijn ze gek geworden? Nee, want als het aan De Schepper ligt, is het in september al zover.

Vrijwel alle Cyberiërs zijn het erover eens; de populariteit van het land, en het eiland Digitalië, is nog maar het begin van de verovering van de wereld. Waar in Cyberië vrijwel alleen voormalig West-Europeanen leven, als gevolg van het feit dat de vroegere pioniers van Nederlandse afkomst waren, zouden nieuwe handelsnaties andere nationaliteiten kunnen aantrekken, zoals Aziaten of Amerikanen. Voorwaarde hiervoor is dat de voertaal wordt aangepast en de nieuwe handelsnaties worden gepromoot in dergelijke landen.

Anderen pleiten ervoor om handelaren met andere nationaliteiten betere toegang te geven tot Cyberië, door de voertaal te veranderen in Engels, of door essentiële systemen en handleidingen in meerdere talen aan te bieden. Hoe dan ook, de bergbewoners ruiken de economische en sociale voordelen van een uitbreiding van de vrije handelszone.

Of het verplaatsen (kopiëren) van de berg ook financiële voordelen oplevert voor de Overheid, is echter nog maar de vraag. Na jarenlang de leiding over Cyberië en Digitalië te hebben gehad, lukt het het machtigste orgaan van de bergstaat nog altijd niet om de handelsactiviteit voldoende om te zetten in keiharde euro�s of dollar�s, en dat zal op den duur toch bepalend zijn voor de toekomst. De werknemers van de Overheid zijn immers niet allemaal in Cyberië gevestigd en verlangen, naast de leveranciers van technische systemen, buitenlandse valuta.

Dat lijkt niet het enige probleem bij de internationalisering. De Schepper creëerde Cyberië, maar waar ligt het onontdekte Cyberië II. Of zal De Schepper op verzoek opnieuw toeslaan? De toekomst zal het leren. Voor de 24 Captains of Industry kan het niet snel genoeg gaan. Zij willen wel een poging doen om de beste handelaar ter wereld te worden.

Leave a Reply