Onze Handelsnatie

Auteur: Remco Bogaard

Het is alweer twee weken geleden dat mijn boot aanmeerde in de haven van Eurodam. Hij mijn eerste indruk was valt terug te lezen in de vorige editie van The Miniconomist. Wat mij vandaag de dag opvalt is de verpaupering van de handel in ons land. Mensen bouwen een pand met een aantal stenen en wat planken, gooien er een partij klei in en openen de deuren. Totaal geen vorm van juridische restricties komen erbij kijken, om nog maar niet te spreken van ondernemingsvormen.

Dat is toch eigenlijk een zeer vreemd gegeven, aangezien wij ons altijd hebben proberen te profileren als een handelsnatie, en nu hebben we maar één ondernemingsvorm, te weten de M.V.. Wordt het niet tijd om een met een aantal innovatieve plannen de handel een boost te geven? Er kunnen aan zeer veel verschillende dingen gedacht worden. Bijvoorbeeld de eenmanszaak, de M.o.F (Miniconomy onder Firma), de stichting, cooperatie of misschien toch de onderlinge waarborgmaatschappij?

Het motto dat onze natie draagt is toch: Alles is mogelijk? Waarom bedrijft niet iedereen een ondernemingsvorm als hij enige vorm van handel bedrijft? Waarom kunnen meerdere mensen niet een winkel runnen, en waarom bestaat er geen hoofdelijke aansprakelijkheid meer? Alles is toch mogelijk?

Waarom bestaat er geen onderlinge effectenbeurs meer, en word onderlinge handel zo beperkt tot de vijf planken hout die je bij je vaste leverancier ophaalt?
Meerdere bewoners zagen de plannen tot meerdere handelsondernemingen wel zitten, maar wie gaat bepalen tot welke ondernemingsvorm je behoort en wat de juridische restricties en mogelijkheden daarvoor zijn? Het parlement? De C.oV? Of toch misschien één van de federals? Alles is mogelijk.

Durf jij als handelaar zo meteen de stap te zetten naar een echte onderneming? En kies jij voor een gescheiden vermogen en start je een rechtspersoon, of ga je toch voor de privé aansprakelijkheid samen met je partner? Kies jij dan voor hoofdelijke aansprakelijkheid of toch voor de gelijke betalingen? Heb je al gedacht over de winstuitkering? Alles is mogelijk!

Leave a Reply