Hoge boetes voor tophandelaren schokt iedereen

Auteur: Redactie

Niet vaak komt het voor dat er boetes van vele tienduizenden ISH worden opgelegd, en het is al helemaal zeldzaam dat de betrokken handelaars van plaats wisselen in de maandelijks gepubliceerde lijst van rijke stinkerds. Toch is dat gebeurd in de 40e handelsperiode.

Op het hoofdkantoor van het CBI, waar de financiële waakhond kwartier houdt, is door onafhankelijke agenten urenlang intensief gescreend. Alle zijwegen, doodlopende wegen en circuits werden een voor een doorlopen in een poging inzicht te krijgen in de bizarre financiële handel en wandel van handelstycoons Katharos en Lion King en hun bedrijven. Het eindigde in boetes van respectievelijk ongeveer 32.000 ISH en 71.000 ISH, een uitkomst die door alle Federals werd ondersteund.

Doordat de boete van Lion King 40.000 ISH hoger uitviel, zakte de tophandelaar naar de tweede plaats. Het onderzoek toonde aan dat er gebruik werd gemaakt van schimmige handelaars die zich, door administratief gerommel, meerdere identiteiten wisten aan te meten voor de levering van goederen. Ook waren er personen die hun eigen belang duidelijk ondergeschikt hadden gemaakt aan dat van de grote twee.

In een verklaring zegt het CBI strenger te zullen optreden tegen deze vergrijpen. Er zijn dit keer geen ergere sancties opgelegd dan de boetes, maar, zo wordt gewaarschuwd, in de toekomst kan een dergelijke screening pijnlijk uitvallen voor malafide handelaars.

De Federals zeggen het te betreuren dat dergelijke ingrepen nodig zijn, en geven aan zelf ook geschrokken te zijn van de uitkomst van het onderzoek. Zij zijn niet de enige: veel mensen waren verbijsterd. Sommigen trekken zelfs de juistheid van het rapport in twijfel, en zien daarbij bovendien een federaal complot. Er zullen altijd personen zijn die beslissingen van Federals niet accepteren, en dat is geen slechte zaak; toch hopen de Federals in dit geval dat het door onafhankelijke agenten uitgevoerde, en door het complete Federale team ondersteunde, onderzoek uiteindelijk zal worden gewaardeerd.

Leave a Reply