Boontje komt om zijn loontje

Auteur: bonanza

In een rechtszaak die op 14 september startte is vandaag, 19 september, een uitspraak gedaan. Het gaat hier niet om een gewone rechtszaak, maar om een rechtszaak die veel beroering met zich meebracht en zal brengen. De aanklacht van bonanza tegen Sexy! was immers omwille van het overtreden van Artikel 2, lid 3 (CL). Stelen dus.

Bonanza begon zijn pleidooi met de vraag om getuigen op te roepen die konden bevestigen dat Sexy! de dader was. Dat gebeurde ook. Vervolgens haalde hij aan dat Sexy! een bekentenis had afgelegd in de club “Politiebureau Bahthoevedorp”.
Volgens de rechters heeft de advocaat van de verdediging (Tha Game Master) de argumenten niet onderuit gehaald en dus luidde hun oordeel dat Sexy! schuldig was aan stelen, omwille van de gedane bekentenis en dat dit werd gesterkt door crimewatch.

Zowel voor, tijdens als na de rechtszaak barste er een hevige discussie los tussen de voor- en tegenstanders van “crimewatch als bewijsmateriaal”. Vooral m1n1conomy liet duidelijk verstaan dat hij crimewatch niet zag als een geldig bewijs, omdat de kans op een fout niet in te schatten viel (we kennen de werking van het programma immers niet). Bonanza pareerde met het feit dat er tot nu toe nog nooit problemen zijn vastgesteld en dat zo de kans op een fout dus erg klein is. De discussie breidde zich sterk uit en ook op straat was het een “hot topic”. Er werd zelfs een weddenschap met PM-dagen afgesloten. Voor- en tegenstanders bleven elkaar bedelven onder de argumenten, maar uiteindelijk beslisten de rechters dus toch dat er voldoende bewijsmateriaal was om Sexy! schuldig te verklaren.

Deze uitspraak betekent in theorie dat elke geslaagde misdaad die bewezen kan worden door middel van crimewatch/shootwatch én een ander bewijs (zoals bijvoorbeeld een bekentenis), bestraft kan worden door de rechtspraak. Vanuit het parlement kwam er onmiddellijk een wetsvoorstel om het bewuste wetsartikel aan te passen zodat rechtszaken als deze vanaf volgende handelsperiode niet meer mogelijk zijn.

Ongetwijfeld zal de discussie over deze rechtszaak nog een tijdje doorgaan. Zeker nu Sexy! heeft aangekondigd het hele proces terug te willen overdoen in hoger beroep. De uitspraak van deze rechtbank kan de vorige uitspraak teniet doen, maar beide partijen hebben vertrouwen in hun gelijk.

Leave a Reply