Opinie

Auteur: bonanza

Een stel leugenaars, dat zijn het. Geen greintje respect voor de Internationale en vooral de Nationale wetten. Het was ooit anders…

Enkele prominente figuren uit het handels- en politieke leven hebben de handen in elkaar geslagen. Toegegeven, het is ze gelukt. Ze hebben iedereen om de tuin geleid en het groepje van vier bekleedt onder andere de twee hoogste posities die er in de Cyberische politiek te behalen vallen: president en MvF. Dat het net deze twee functies zijn hoeft niet te verbazen. Ten eerste geven beide functies een enorme macht aan de persoon en daarnaast past het perfect in dat andere plan, het handelsplan.

De geheimhouding mocht echter niet baten. Het kwartet werd snel ontmaskerd door m1n1conomy. Echt moeilijk was het ook niet. Op politiek vlak maakte de president misbruik van de ene maas na de andere. Echt straffen is onmogelijk, aangezien hij niets illegaals doet. Het zijn die ongeschreven regels die hij aan zijn laars lapt. Zelf weert hij door te zeggen dat het perfect legaal is en dat hij dus kan doen wat hij wil, zolang hij maar binnen de lijntjes kleurt. Die houding heeft een naam: machtsbelust zijn. Gelukkig staat de president niet alleen. Hij kan rekenen op zijn drie andere vriendjes die hem dekken zo goed en kwaad als het kan. Maar hun verweer is noch succesvol, noch overtuigend.

Maar dat is niet alles. Het op macht beluste kwartet heeft ook handelsdoelen. “We zijn wel niet van plan om de nummer één af te leveren, dat zeker niet.” Zie ik er één zeggen. Nonsens. Hun producten zijn perfect op elkaar aansluitend en je kan hen zeker niet beschuldigen van inactiviteit. Maar ach, ze zullen handelen voor het plezier. Zeker de meervoudige top 1-handelaar zal wel genoegen nemen met een vijftiende plaats. Het moge duidelijk zijn. De straten kleuren één kleur. De kleur van de groepering. Als een parasiet breiden ze uit. Over massa’s winkels aan hoofdstraten beschikken ze, maar handelen voor een top-1 plaats? Nee, zeker niet!

Originaliteit is niet hun sterkste kant, zo blijkt. De gelijkenis met Equites valt op. Ook die groepering handelde in een clubje en kon zo succesvol top-1 plaatsen afleveren. Een succesformule dus die nu ook andere mensen is opgevallen. De gelijkenis is treffend, maar er is één groot verschilpunt. Equites gaf toe dat ze voor top-1 ging en daarbij schuwde ze de middelen niet. De nieuwe organisatie ontkent in alle toonaarden en dreigt zelfs met rechtszaken. Daar bestaat maar één woord voor: lafheid! De waarheid willen verdoezelen in functie van eigengewin. Het is niet omdat je goede contacten hebt, dat je je alles kan permitteren. Dat hebben de meeste inwoners van de Federatie ook begrepen, maar ‘onze vier’ niet.

Een goede organisatie kan niet zonder financiële middelen. En waar kunnen ze die beter halen dan in het goede, oude parlement? Sommige leden zijn zeker niet vies van misbruik, getuige de overwinning van één van de leden enkele handelsperioden geleden toen die MvF was. Met de juiste exims lachte het geld hem toe. Een ander lid wordt dan weer geassocieerd met correctheid en was altijd een hevig tegenstander van het kwaadwillig interpreteren van de wet. Maar plots, alsof hij de ISH-tekentjes in zijn ogen zag schitteren, draaide hij 180° en verdedigde hevig het eigen- en groepsbelang. Spijtig genoeg verraadde hij zichzelf, want wanneer hem zaken uit het verleden werden voorgelegd, koos hij opvallend genoeg de ‘verkeerde’ kant.
Maar genoeg over ‘overlopers’, laten we het even hebben over de begroting van de geachte MvF. Sommigen spreken van een oneerlijke stedenverdeling, andere wijzen op het enorme bedrag van 200.000 ISH (!!) onder de post ‘veiligheid’. Zowel de president als de MvF beweren ingelicht te zijn over het grote onheil dat over Cyberië zal komen. Buitenstaanders zijn echter nuchter. Dat geld dient om een oorlog tegen Digitalië te ontketenen of voor persoonlijk gewin (doorsluizen naar het eigen budget via een constructie die zogezegd het kabinet moet verdedigen). Recentelijk heeft de president onthuld dat het geld moest dienen om een plan van twee parlementsleden tegen te werken die El Peso wilden terughalen.
Laat me niet lachen. 200.000 ISH om twee mensen tegen te houden die het daar in hun partijstandpunten over hebben? Mooie dekmantel, dat wel.

De parlementsleden zijn echter niet zo dom. Zij hebben wijselijk tegen de begroting gestemd die een tekort van 1 miljoen vertoonde en daarmee 1/3 van de reserves zou opsouperen. Maar de vier hebben uiteraard altijd nog een stok achter de deur. De mayors worden ongeduldig en wachten op hun geld. De MvF gaat ervan uit dat de parlementsleden uiteindelijk toch zullen zwichten voor de begroting, omdat anders de mayors lang op hun geld zullen moeten wachten. Gelukkig mocht het plan niet baten. Het protest was zo hevig dat de MvF alle verdachte uitgaven heeft verwijderd. Deze begroting werd wel goedgekeurd.

Of hoe enkele personen de gehele Cyberische samenleving en economie kunnen ontwrichten en terwijl toch doodleuk blijven beweren dat ze het spel niet verzieken. Oh hoogste macht, help ons!

Enige gelijkenissen met het heden berusten op toeval. TMC is immers nog steeds een website die zich in MC bevindt. Aangezien de leden van de fictieve groepering niet zo op klokkenluiders gesteld zijn (en de auteur reeds is aangeklaagd), kan hun identiteit niet bekend worden gemaakt.
Ik hoop er bij de volgende editie nog bij te zijn!

Leave a Reply