Lastige burgemeesters?

Door: Joep Eerlijk

Tijdenlang werden de burgemeesters van de steden gerespecteerd en met rust gelaten, deze handelsperiode is dat helemaal anders.

Al enkele uren nadat de inwoners de Federatie binnengelaten waren, gonsde het al van de geruchten, en was er veel commentaar op verschillende burgemeesters in Cyberie. De verkozen burgemeesters martijn5, Car-Dealertje en Podje waren het slachtoffer van dit commentaar. Allereerst te beginnen bij Podje.

Deze overbekende handelaar, die al behoorlijk vaak de rijkste inwoner van de Federatie was, was voor de verkiezingen de favoriet. En hij werd verkozen ook. Toch bleek al gauw nadat de Federale onderzoekers het land hadden goedgekeurd, en de lava was gestold, dat Podje niet enthousiast aan het werk zou gaan. In eerste instantie nam de Federal Manager de taken waar, maar toen bleek dat Podje niet binnen afzienbare tijd zou verschijnen, stelde de Federal Manager zijn opvolger aan: Erkan.E , die het naar verluid prima doet.

Daar bleef het echter niet bij. Ook in Kronenburg, de enige echte oliestad in de Federatie, was het onrustig. Deze onrust was te wijten aan de, volgens experts, nog onervaren burgemeester Car-Dealertje. De laatstgenoemde had de verkiezingen in Kronenburg overtuigend gewonnen na een strijd met de al even onervaren en onbekende Devil13 en Zenko.

De onervarenheid van Car-Dealertje deed hem de das om. Hij stapelde fout op fout door bijvoorbeeld een MV op te starten of door met dure taxi’s van de Federale overheid rond te rijden. Dat deed hij met het budget dat eigenlijk bestemd was voor de inwoners van Kronenburg. Daarnaast zou hij ook nog op een ‘verkeerde’ manier of helemaal geen producten vragen van de inwoners van Kronenburg. Dit alles zorgde voor een verhit sfeertje in het gemeentehuis van Kronenburg, en ook al gauw werd er in het parlement hier melding van gemaakt.

Huidig Minister van Justitie jerrevds nam hierbij het voortouw, en startte een afzettingsprocedure. Deze werd nipt afgewezen door het parlement, omdat er nog een aantal parlementariërs waren die vonden dat Car-Dealertje de tijd moest hebben om te laten zien wat hij kon. Toch werd al gauw nadat duidelijk werd dat het parlement tegen had gestemd, een 2e afzettingsprocedure gestart door dezelfde jerrevds, die zeer overtuigd was van zijn gelijk. Dit keer kreeg hij wel gelijk van het parlement, en werd de afzettingsprocedure door hen ondersteund met 5 stemmen voor, en 3 tegen. Het standpunt die het parlement innam zorgde voor nogal wat roering, waarbij de ene partij blij was eindelijk van Car-Dealertje af te zijn, en waar de andere partij duidelijk verbetering had gezien bij de betreffende burgemeester.

Ook de machtige Council of Veterans, die zich de laatste periodes veel afzijdig had gehouden, ging zich ermee bemoeien. Dit adviesorgaan van de Federals bracht het advies naar buiten dat het door het parlement ondersteunde voorstel voor het afzetten van Car-Dealertje tegengehouden zou moeten worden. Niet lang daarna kwam een Federale woordvoerder met het bericht naar buiten dat het advies per direct opgevolgd zou worden, en Car-Dealertje dus niet ontslagen zou worden.

Cyberië was nog niet bekomen van alle commotie rond deze burgemeester, of de volgende rel rond een burgemeester kwam alweer aan de oppervlakte. Ditmaal ging het over de Bahthoevedorpse burgemeester martijn5.

Deze burgemeester gaat op een andere manier te werk dan dat een ‘normale’ burgemeester zou doen. Door grote hoeveelheden in een keer te vragen, zoals 100 pompen vragen of 1300 stenen, zorgt hij voor een onevenwichtige economie. Daarnaast is er ook veel kritiek op zijn parkeerbeleid. Waar veel burgemeesters een aantal parkeerplaatsen bouwt, om zo deel te kunnen nemen aan de nationale economie, doet martijn5 dat niet. Inwoners van Bahthoevedorp en Minister van Financiën jorref kon daar niet meer tegen en startte een afzettingsprocedure tegen martijn5. Deze procedure is nog in volle gang, maar volgens experts maakt de procedure weinig kans, zeker gezien het feit dat de afzettingsprocedure tegen Car-Dealertje ook al tegengehouden werd.

Een burgemeester kan met zijn beleid het verschil maken in een kleine economie in een stad. Daarom is het belangrijk dat de juiste mensen ook verkozen worden, en het is aan de burgers om ook die juiste mensen te kiezen. Dat hoeft niet altijd een hele bekende handelaar te zijn, of een bekende politici, maar dat kan ook de onbekende autoverkoper zijn. Het belangrijkste is dat de persoon het beste voor heeft met de stad, en dat ook tot uitvoer kan brengen, als je zo’n iemand op die positie heb zitten, dan kan er weinig fout gaan.

Post navigation

Leave a Reply