Is de olie op?

Auteur: Torpedo 7

Het is alweer herfstweer en de bomen beginnen hun bladeren al snel te verliezen. Hier en daar zie je in de bossen mensen paddestoelen plukken, kleine rakkers die in grote plassen springen en daarna wenend worden weggesleept door hun ouders. En natuurlijk het verhoogde aantal tankwagens die bij je thuis de mazout komen leveren om het in de winter lekker warm te hebben. Maar alleen bleek dit laatste in zeer kleine maten in Monapolie voor te komen.
Het bleek ook aan de prijs van de benzine, die enorm gestegen was, dat men nu al wat zuiniger en beter moet opletten met wat men koopt. Toen ik in een bakker zat aan te schuiven voor een lekker vers stokbrood hoorde ik achter mij twee mensen praten. Ze hadden het over de extra verhoogde plasticprijzen. Het bleek dat de ene een producent was van plastic en de andere zal waarschijnlijk een goede kennis zijn geweest. Maar beiden vonden ze het zo jammer dat de tegenwoordige prijzen van benzine, plastic en olie etc. vooral gestegen waren.
De volgende morgen merkte ik op dat mijn verwarming ijskoud aanvoelde. Al snel ging ik het oliepeil van mijn ketel controleren en voordat ik het slot geopend had bleek het te zijn geforceerd. Nadat ik de locale politie had verwittigd dat ik slachtoffer geworden was van een olieroof moest ik natuurlijk weer olie bestellen.

Na de eerste tien nummers van olieleveranciers gebeld te hebben, kwam ik uiteindelijk bij een leverancier die zichzelf de goedkoopste noemde. Ik dacht natuurlijk dat hij een zeer lage prijs zou aanbieden maar ik verschoot ervan toe hij zeker het dubbele van normaal vroeg. Hartelijk bedankte ik hem en probeerde hem af te wimpelen. Ik was niet van plan om dubbel zoveel te betalen van een overzeese leverancier die het dubbele vroeg en waarvan ik de vervoerskosten ook nog moest betalen. Na wat zoekwerk bleek uiteindelijk dat het importeren van olie mij het goedkoopste zou zijn en dus heb ik maar een duizendtal olieflessen (flessen geen vaten!) gekocht. Mocht de prijs nog zakken dan zou ik nog altijd de etiquette vervangen en er smeerolie van kunnen maken, al moest ik dan wel wat smeergeld betalen…