President en Minister van Financiën op de rand van ontslag?

Auteur: Thira Fellod

Zowel President Arjanisme als Minister van Financiën Dhr.
Jorisz
staan mogelijk op de rand van ontslag. Beiden hebben de afgelopen dagen een overtreding op het wetboek begaan. Hoewel rechters zich er nog over moeten buigen en in sommige gevallen het bewijs nog niet compleet is, is hun schuld wel duidelijk. De enige vraag die nog open staat is, worden ze ook daadwerkelijk veroordeeld?
In dit artikel probeer ik inzicht te geven in hun overtredingen.

Dhr. Jorisz wordt ook deze ronde weer in verband gebracht met het opdracht geven tot moord. Waar hij vorige handelsperiode nog in verband werd gebracht met de poging tot moord op Thira Fellod, is dat deze periode het geval bij de aanslagen op Bloemverkoper.
Sinds deze handelsperiode is ook het ‘opdracht geven tot’ een aanslag strafbaar en dus kan, bij voldoende bewijs, dit wel eens de laatste week zijn van de minister.

Het proces tegen Arjanisme wordt nu al het proces van de handelsperiode genoemd. Geen wonder ook, want de belangrijkste politieke baan staat op de tocht. Schuld of onschuld komt hier niet ter sprake, bewijs of geen bewijs ook niet. Het gaat in dit proces om de uitleg van een nieuwe ingevoerde wet. Sinds deze handelsperiode is het voor de president en zijn moderators verboden mensen te verbannen uit het Achterkamertje. Toch geeft Arjanisme toe dat politica Thira Fellod wederom is verbannen omdat “ze irritant was”. Hij geeft daarbij aan dat hij niet diegene was, maar hij de betreffende moderator wel zijn moderatorschap heeft afgenomen. Hiermee geeft hij aan op de hoogte te zijn van de verbanning, maar niet van plan is om daar iets aan te veranderen. De wet zegt hierover:

“Het is de president en de door hem aangestelde moderators ten strengste verboden mensen te verbannen”

Politica Thira Fellod betoogt dat het blijven verbannen van een persoon ook onder deze wet valt, maar Arjanisme lijkt zeer zeker van zijn zaak. Het is dan ook de vraag hoe de rechterlijke macht zal oordelen. Het is nu al wel binnen een week duidelijk dat de huidige politici het blijkbaar niet zo nauw nemen met de wet en tot het randje durven gaan.